Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Készülhet a zikavírus elleni oltóanyag!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Európai kutatók csütörtökön bejelentették, hogy hatékony antitesteket fedeztek fel, amelyek képesek a zikavírus semlegesítésére, felfedezésük megnyitja az utat a magzatoknál agyi rendellenességet okozó vírus elleni oltóanyag kifejlesztése előtt.

A laboratóriumi kísérletekben az ellenanyagok képesek voltak a zikavírus és a denguelázat okozó vírusok semlegesítésére, "ez elvezethet univerzális oltóanyag kifejlesztéséhez" - írták a kutatók a Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Az antitestek nagy fehérjemolekulák, amelyeket az immunrendszer termel azért, hogy felismerje és semlegesítse a szervezetbe került idegen baktériumokat és a vírusokat. Egy adott antigénhez kötődnek, azaz minden antigénhez csak az ellene képződött antitest kapcsolódik. Az antitesteket az immunrendszer B-sejtjeiből származó plazmasejtek termelik és választják ki.

A párizsi Pasteur Intézet, a londoni Imperial College és a bécsi Orvostudományi Egyetem szakemberei, akik régóta kutatnak a denguevírust semlegesíteni képes antitestek után, tanulmányukba bevonták a zikavírust is. A két vírus ugyanis hasonló. Mindkét vírust ugyanazok az Aedes nemzetségbe tartozó szúnyogok terjesztik, és mindkét vírus a flavivírusok családjába tartozik, csakúgy, mint a sárgaláz és a nyugat-nílusi vírus.

A tudósok kiválasztottak két EDE antitestet, amelyek képesek a denguevírus semlegesítésére és felfedezték, hogy közülük az egyik különösen hatékony a zikavírus semlegesítésére. Sikerült megtalálni azt a pontos helyet, ahol a zikavírust körülvevő fehérjéhez tudják ezt az antitestet kapcsolni és felfedezték, hogy az antitest ugyanúgy működik, mint a dengue esetében.

A felfedezés bejelentése egybeesik egy másik, szintén csütörtökön közzétett tanulmánnyal, amelynek készítői megállapították, hogy denguevírus általi korábbi fertőzés súlyosbítja a zikafertőzés hatását.

Brit, francia és thaiföldi kutatók laboratóriumi vizsgálatokban kimutatták, hogy zikavírus a szervezet védekező képességét "trójai falónak" használja, ezáltal észrevétlenül juthat be az emberi sejtbe, ahol aztán gyorsan replikálódik. "Ez lehet az oka annak, hogy a jelenlegi zikajárvány ilyen súlyos, és annak, hogy olyan térségekben ütötte fel a fejét, ahol a dengueláz elterjedt" - hangoztatta Gavin Screaton, a londoni Imperial College professzora.

A dengueláz az elmúlt évtizedekben drámai mértékben terjedt el: évente mintegy 390 millió megbetegedést okoz globálisan, amelyből 96 millió súlyos lefolyású az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének adatai szerint. A világ lakosságának 40 százaléka él olyan térségekben, ahol nagy a fertőzés kockázata. Brazíliában a dengueláz elterjedt betegség, idén az átlagosnál több megbetegedést jelentettek a brazil hatóságok. A zikavírus a világ 60 országában és térségében fertőz.