eur:
394.25
usd:
369.7
bux:
65209.95
2024. április 19. péntek Emma

Májusban is rekordmeleg volt a Földön

Májusban is megdőlt a globális melegrekord, de nem annyival, mint korábban.

Májusban is rekordmeleg volt a Földön, így már egymás után 13 hónapban mértek rekordhőmérsékletet, de a tudósok szerint a májusi csúcs nem volt annyira kiugró, mint a korábbiak.

A májusi rekordmeleg Alaszkától Indiáig, különösen az óceánokban, a globális átlaghőmérsékletet 15,65 Celsius fokra emelte az Egyesült Államok Óceán-és Légkörkutató Hivatalának (NOAA) jelentése szerint. Ez 0,87 Celsius fokkal magasabb a 20. századi átlaghoz képest.

A tudósok szerint továbbra is jó esély van arra, hogy a június ismét rekordot dönt, még akkor is, ha az El Nino éghajlati jelenség, amely a korábbi rekordmelegekért felelős, már véget ért. A NOAA előrejelzése alapján júliustól szeptemberig az átlagosnál melegebb lesz az egész Egyesült Államokban, kivéve viszonylag kicsi foltot a délkelet-texasi térségben.

Deke Arndt, a NOAA klímamegfigyelésért felelős vezetője úgy fogalmazott, hogy a globális hőmérséklet tekintetében "magunk mögött hagytuk az előző évtizedet".

Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a májusi rekord csak 0,04 fokkal volt melegebb, mint a korábbi májusi, 2015-ös csúcs. November óta a májusi volt az első olyan hónap, amikor nem emelkedett az átlaghőmérséklet legalább egy fokkal magasabbra, mint a 20. századi átlag.

Arndt is azon a véleményen van, mint számos más tudós, hogy az emberi tevékenység okozta globális felmelegedést megfejelő erős El Nino légköri jelenség felelős a szokatlan forróságért, ami az óceánok, tengerek vizének jelentős felmelegedését idézte elő.

Az El Ninót követő La Nina Arndt szerint kicsit visszaszorítja a globális hőmérsékletet, ám az még mindig magasabb lesz mint a 20. századi átlag. A La Nina hűsítő hatása azonban nem lesz elég annak megakadályozására, hogy 2016 sorban a harmadik legmelegebb év legyen a Földön.

Az idei átlag eddig 13,06 Celsius fok, ami a tavaly januártól májusig terjedő időszak átlagánál 0,43 fokkal magasabb.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kórházi razziákba kezd a Belügyminisztérium

Kórházi razziákba kezd a Belügyminisztérium

A magyar kórházakban a következő napoktól mobil ellenőri csoportok jelenhetnek meg, hogy ellenőrizzék, az orvosok és a szakdolgozók munkaidőben valóban jelen vannak-e az egészségügyi intézményekben. A revízió a betegekre is kiterjed, és azt vizsgálják, valóban „az állami finanszírozásnak megfelelően vannak-e az intézményekben elhelyezve”. Az ellenőrzés célja, hogy kiszűrjék azt, hogy az állami egészségügyi dolgozók munkaidőben a magánszektorban maszekolnak – számolt be a Válasz Online saját értesülései alapján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×