Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Májusban is rekordmeleg volt a Földön

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Májusban is megdőlt a globális melegrekord, de nem annyival, mint korábban.

Májusban is rekordmeleg volt a Földön, így már egymás után 13 hónapban mértek rekordhőmérsékletet, de a tudósok szerint a májusi csúcs nem volt annyira kiugró, mint a korábbiak.

A májusi rekordmeleg Alaszkától Indiáig, különösen az óceánokban, a globális átlaghőmérsékletet 15,65 Celsius fokra emelte az Egyesült Államok Óceán-és Légkörkutató Hivatalának (NOAA) jelentése szerint. Ez 0,87 Celsius fokkal magasabb a 20. századi átlaghoz képest.

A tudósok szerint továbbra is jó esély van arra, hogy a június ismét rekordot dönt, még akkor is, ha az El Nino éghajlati jelenség, amely a korábbi rekordmelegekért felelős, már véget ért. A NOAA előrejelzése alapján júliustól szeptemberig az átlagosnál melegebb lesz az egész Egyesült Államokban, kivéve viszonylag kicsi foltot a délkelet-texasi térségben.

Deke Arndt, a NOAA klímamegfigyelésért felelős vezetője úgy fogalmazott, hogy a globális hőmérséklet tekintetében "magunk mögött hagytuk az előző évtizedet".

Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a májusi rekord csak 0,04 fokkal volt melegebb, mint a korábbi májusi, 2015-ös csúcs. November óta a májusi volt az első olyan hónap, amikor nem emelkedett az átlaghőmérséklet legalább egy fokkal magasabbra, mint a 20. századi átlag.

Arndt is azon a véleményen van, mint számos más tudós, hogy az emberi tevékenység okozta globális felmelegedést megfejelő erős El Nino légköri jelenség felelős a szokatlan forróságért, ami az óceánok, tengerek vizének jelentős felmelegedését idézte elő.

Az El Ninót követő La Nina Arndt szerint kicsit visszaszorítja a globális hőmérsékletet, ám az még mindig magasabb lesz mint a 20. századi átlag. A La Nina hűsítő hatása azonban nem lesz elég annak megakadályozására, hogy 2016 sorban a harmadik legmelegebb év legyen a Földön.

Az idei átlag eddig 13,06 Celsius fok, ami a tavaly januártól májusig terjedő időszak átlagánál 0,43 fokkal magasabb.