eur:
393.76
usd:
365.11
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Veszélyben Európa egyik legősibb erdője

Veszélyben Európa egyik legősibb erdője

Lengyel és nemzetközi természetvédelmi szervezetek Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének írtak nyílt levelet, amelyben arra kérik az elnököt, hogy akadályozza meg Európa utolsó síkterületi, mintegy 8 ezer éves őserdőjében megkezdett fakitermelést. Az UNESCO világörökségi listáján is szereplő Bialowiezai ősrengeteg fáit megtámadta a szú, ezért a lengyel állam engedélyezte a sok száz éves fák kivágását. A részletekről Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi projektvezetője számolt be.

„A Bialowiezai-őserdő Közép-Európa keleti részének legnagyobb kiterjedésű síkvidéki őserdeje. A Kárpátokban vagy Dél-Európa hegyláncaiban vannak még kisebb őserdőállományok, de síkvidéki ez az egy létezik Európában” - hangsúlyozta az erdő különlegességét Gálhidy László.

„Az európai legidősebb erdők a jégkorszak után alakultak ki, 8-10 ezer évvel ezelőtt. A Bialowiezai-erdő is nyolcezer éves” - ismertette a szakember.

Veszélyben Európa egyik legősibb erdője

Elmondta, hogy az erdő elsősorban lombos és tűlevelű fákból áll, hatalmas tölgy fajokat ugyanúgy megtalálunk benne, mint lucfenyőt, hársakat. Itt rendkívül magasra nőnek a fák, 30-40 méter magas példányok is vannak, akár 2 méteres törzsátmérővel.

„Az erdő Lengyelország és Fehéroroszország határán terül el, ahol különleges európai állatfajok is vannak, például az európai bölény, amelynek a legnagyobb állománya Európában itt található. De él itt barnamedve, szürke farkas, hiúz, szarvasok, és a madárvilága is rendkívüli” - részletezte.

Mivel síkvidéki erdőről van szó, a párás környezet nagyon változatos növény- és állatvilággal párosul – magyarázta.

Lengyel és nemzetközi természetvédelmi szervezetek Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének írtak nyílt levelet, amelyben arra kérik az elnököt, hogy akadályozza meg az őserdőben megkezdett fakitermelést.

Veszélyben Európa egyik legősibb erdője

„Az intenzív fakitermelés indokául a lengyel kormány a szúkárosítást nevezi meg. Ez Magyarországon kevésbé jellemző, bár a jelenség itthon is ismert, de tőlünk nyugatabbra és északabbra főleg a lucfenyő állományokban okoz időnként pusztítást. Vannak olyan évek, amikor nagyon sok fa egyszerre elpusztul ennek a kártevőnek a hatására” - mutatta be a problémát a szakember.

Elmondta, hogy a gazdasági erdőkben ilyenkor általában az a gyakorlat, hogy tarra vágják a területet, és ezzel megakadályozzák a szúkárosítást.

„Őserdőben ezt tenni viszont az egész rendszer szétrombolásával jár.”

Ez ellen tüntetnek most nemcsak szakemberek, hanem széleskörű lakossági felháborodás van a tervezett fakitermelés ellen – közölte.

„A Bialowiezai-őserdő Lengyelország-szerte komoly szimbóluma a természetvédelemnek, ezért egy ilyen döntés meghozatala nagyon sokakban váltott ki felháborodást” – hangsúlyozta a WWF Magyarország erdővédelmi projektvezetője.

Túlélt már sok hasonlót az erdő

„Az erdő átélt már máskor is szútámadást, széldöntéseket, jégtöréseket, tüzeket is. A nyolcezer év alatt pedig több százszor is megtörténhetett már. Ennek a kiheverése az erdő számára nem probléma, sőt, lényegében a biológiai sokféleség fenntartásához nagyon fontos az, hogy ilyen kis bolygatások történjenek - ismertette a szakember.

„ Ennek a felszámolása egy szakmai, legalábbis természetvédelmi szakmai szempontból hiba” - véli.

Veszélyben Európa egyik legősibb erdője

„Gazdasági haszonszerzés is állhat a háttérben. Hiszen ilyenkor nagy mennyiségű fát lehet ezzel az indokkal kitermelni. Erre sok esetben van példa. De egy ilyen kiemelten értékes erdő esetében ez rendkívül megkérdőjelezhető – hangsúlyozta Gálhidy László.

Elmondta, hogy már május végén elindult a fakitermelés, mivel engedélyt adott rá a lengyel kormány. Ennek a leállítása vagy felfüggesztése lenne a tiltakozások célja.

„A Bialowiezai-őserdő egy része szigorúan védett, amihez most sem terveznek hozzányúlni. De ezen terület környezete sima védettség alatt áll, itt indult el a fakitermelés” - magyarázta.

A WWF Magyarország erdővédelmi projektvezetője szerint mivel a szigorúan védett területen nem vágják ki a fákat, az eredeti céljukat sem érhetik el, vagyis hogy a fertőzött fákat eltávolítsák az erdőből.

„Magyarországon egyetlen területen található olyan őserdő, amit a szakma annak tart. Ez a Mátra hegységben, a Kékes északi oldalán található, a Kékes-Észak erdőrezervátum. Ezenkívül vannak még Magyarországon kisebb apró foltok, például a Bükki őserdő vagy a Szalafői Őserdő” - mondta.

„Magyarországon is azért küzdünk, hogy legyenek háborítatlan erdőterületek, ennek érdekében számos fórumon felszólaltunk. Látogatni ezután is lehetne az erdőket, de a fakitermelés megszüntetése nagyon fontos lenne, hogy a természetes folyamatok szabadon működhessenek” - fogalmazott a WWF Magyarország erdővédelmi projektvezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×