eur:
393.76
usd:
365.13
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Így lehet megváltoztatni a birkák gyapjának színét

Génszerkesztéssel változtatták meg a birkák gyapjának a színét kínai kutatók, akik a 2015-ös év tudományos áttörésének választott módszert, a molekuláris ollót alkalmazva érték el eredményeiket.

A nyugat-kínai hszincsiangi Állattenyésztéstan-tudományi Akadémia szakemberei a DNS szerkesztésére alkalmas célratörő és hatásos módszert, a CRISPR/Cas9 technikát használva tenyésztettek öt különböző színű birkát.

A márciusban született állatok közül kettőnek a teheneket idéző fekete-fehér, két másiknak fekete alapon fehér foltos, míg egyiküknek cappuccinóra emlékeztető barna-fehér gyapja van.

A kutatócsoportot vezető Liu Ming-csün szerint ez volt az első alkalom, hogy a kutatók nagytestű állatok bundájának színét változtatták meg a CRISPR/Cas9 technikával. A színváltoztatásra irányuló korábbi kísérletek kizárólag egerekre korlátozódtak.

A szakember szerint a módszer révén a fogyasztók több természetes színű gyapjútermék közül választhatnak és az állattartók is személyre szabott gyapjas kedvenceket rendelhetnek maguknak.

A CRISPR segítségével a szakértők géneket iktathatnak ki, a sérülteket megfelelő DNS-részekkel pótolhatják vagy új génszekvenciákat illeszthetnek be. A kínai kutatók a birkagyapjú színének meghatározásában kulcsszerepet játszó génnel dolgoztak vizsgálataik során.

Liu szerint a nagytestű állatok esetében idővel más fizikai tulajdonságok megváltoztatására is lehetőség lesz a módszer segítségével.

A kutató és csoportja tavaly 38 olyan birkát "tervezett", amelyek izomtömeg és gyapjúnövekedés tekintetében is túlszárnyalták társaikat. Ezeket az állatok idén ősszel tovább tanulmányozzák annak felmérésére, hogy utódaiknál mennyire lesznek stabilak ezek a változtatások.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×