eur:
393.76
usd:
365.13
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Egérmentesítik az Ellenlábas-szigeteket

Tucatnyi szakemberből álló csapat indult szerdán Új-Zélandról a természeti világörökségként nyilvántartott szubantarktiszi Ellenlábas-szigetekre, hogy 2019-ig teljesen kiirtsa az egyetlen oda behurcolt ragadozót, az egeret.

Az Új-Zélandtól 760 kilométerre fekvő szigetek létfontosságúak számos tengeri madár, köztük albatroszok, továbbá sehol másutt a Földön nem fellelhető állatfajok, így az egyszínű, más néven ellenlábas-szigeteki papagáj, a Reischek-papagáj (Cyanoramphus hochstetteri) és egy szalonkaféle számára, emellett fókák szaporodási helye és több egyedülálló növényfaj otthona.

Az egerek hajótöröttekkel vagy fókavadászokkal érkeztek az 1800-as években és rovarok, madárfiókák és -tojások elpusztításával jelentősen befolyásolták a szigetcsoport ökoszisztémáját.

Két rovarfajt már kipusztítottak a szigetekről és veszélyt jelentenek 25, a szigeteken szaporodó tengerimadár-fajra. Egyes madárfajok már kénytelenek voltak más, egérmentes szigeteket fészekrakó helyül választani.

A rágcsálóirtó csapat a három évre szóló, 3,9 millió új-zélandi dolláros (743 millió forint) projektben csalétkeket fog kihelyezni, hogy elpusztítsa a szigeteken élő mintegy 200 ezer egeret és 2019-re egérmentessé nyilváníthassák a világörökségi helyszínt.

Az új-zélandi környezetvédelmi minisztérium híres arról, hogy sikeresen kiirtotta a behurcolt ragadozókat érzékeny ökoszisztémájú szigetekről és új életre keltette azok egyedülálló élővilágát.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×