eur:
395.61
usd:
366.63
bux:
65620.68
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Besorozná a nőket Tunézia

A dzsihadista fenyegetés és a gazdasági nehézségek miatt a tunéziai nemzetvédelmi miniszter csütörtökön azt mondta, itt az ideje, hogy Tunéziában vitát indítsanak a kötelező sorkatonai szolgálat nőkre való kiterjesztéséről.

Farhát Horsani a Mosadque FM nevű helyi rádiónak úgy nyilatkozott, a tunéziai alkotmány kimondja, hogy minden állampolgárra vonatkozik a honvédelmi kötelezettség, és ez a feladat éppúgy vonatkozik a nőkre, mint a férfiakra. Ennek következtében ideje elmélyülni a kérdés tanulmányozásában - tette hozzá.

Horsani mindenesetre elismerte, hogy nem lenne egyszerű megnyitni az utat a nők sorozása előtt.

Az észak-afrikai ország sorkatonai szolgálatáról szóló törvény ugyan nem zárja ki azt, hogy nők is katonának állhassanak, a gyakorlatban azonban az egy évig tartó hadkötelezettség csak a férfiakat érinti. Mindenesetre a tunéziai katonaságnál bizonyos hivatalokat viselhetnek nők is.

Jelenleg Izrael a világ egyetlen országa, ahol a nők számára kötelező a sorkatonai szolgálat. Az egyedülálló és gyermektelen nőket a zsidó állam 1948-as létrejötte óta besorozzák a hadseregbe.

Tunéziában Zin el-Abidin ben Ali egykori államfő 2011-es elűzése óta megnőtt a fegyveres dzsihadista mozgalmak jelenléte. Az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet tavaly három súlyos terrortámadást hajtott végre, amelyek összesen hetvenkét halálos áldozatot szedtek.

Tavaly márciusban a tuniszi Bardo Múzeumban 20 turistával és egy rendőrrel végeztek szélsőségesek, míg június végén Szúsza strandján 38 külföldi turistát ölt meg egyetlen támadó.

Az arab tavaszt elindító, 2011-es felkelés óta az észak-afrikai országban uralkodó instabilitás a gazdaságot is súlyosan érinti. Tunéziában nagyon magas a munkanélküliségi ráta, különösen a diplomás fiatalok körében.

Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×