eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Aggasztó a sarki jég olvadása

Egymillió négyzetkilométerrel lett kisebb a sarki jégtakaró, mint a 30 éves átlag. A tudósok szerint ráadásul a meglévő jég is vékonyabb, mint korábban.

Csaknem 13 ezer négyzetkilométerrel lett kisebb a Jeges-tengert beborító téli jégtakaró kiterjedése, mint egy évvel korábban. A 14 millió 520 ezer négyzetkilométeres kiterjedés több mint egymillió négyzetkilométerrel marad el a harmincéves átlagtól - derül ki az amerikai Nemzeti Hó- és Jégadatközpont adataiból. A LiveScience-nek a NASA szakembere, Walt Meier arról beszélt, hogy a kis hőmérsékleti eltérés is érezhetően rontott a helyzeten.

"Ebben az évben egy igazán extrém meleg telet láthattunk. A rekordok könyvébe illőt. Meleg volt az egész bolygón, de nagyon nagy rekord hőmérsékleteket mértek a sarkvidéken is. 10-15 Fahrenheittel melegebbet, mint az normális lenne."

A jég olvadása ugyan nem sokkal döntötte meg az egy évvel korábbi negatív csúcsot, Walt Meier mégis figyelmeztető jelként tekint a folyamatra. A kutatók arra is figyelmeztetnek, hogy a kiterjedés csökkenése mellett a meglévő jég vékonyabb is, mint tavaly. A Barents-tenger ugyanakkor szinte teljesen jégmentes volt, ami nagyon szokatlan.

Egy sokak által támogatott, ám legalább annyira vitatott elmélet szerint a jég megfogyatkozása megváltoztathatja a futóáramlást, egy nagy sebességű vízszintes áramlási zónát, ami több szélsőséges időjárási jelenséget eredményezhet az Egyesült Államokban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×