Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Több mint 125 ezer haszonállat hullott el a hideg tél miatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Legalább 125 ezer haszonállat hullott el télen a zimankó és a fagy miatt Mongóliában.

A nyári szárazságot követő, hóval, faggyal és kemény hidegekkel járó tél, a zud idén különösen zord a közép-ázsiai államban. Az ország 329 körzetéből 98-at már hatalmába kerített a fagyos idő és várhatóan további 113-ra is átterjed - jelentette be a kormány.

A mongolok fele állattenyésztésből él, az egyes állatok értéke mintegy harminc dollár (8500 forint). Ha a tél továbbra is ilyen kemény marad, és még több állat hal éhen vagy fagy meg, jelentősen növekedni fog a munkanélküliség. A közép-ázsiai országban általában májusig nem emelkedik a hőmérséklet.

A szélsőséges tél ismétlődő jelenség Mongóliában. Legutóbb 2010-ben volt különösen nehéz ez az időszak, a mongol kormány kénytelen volt szükségállapotot elrendelni. Az UNICEF adatai szerint akkor több mint hétmillió állat pusztult el. 1999 és 2010 között összesen húszmillió állat múlt ki a hidegben.

Az éjszakánkénti mínusz 39 Celsius-fokos hideg miatt csaknem egymillióan veszíthetik el nyájaik vagy csordáik egy részét, emiatt éhezés is fenyegeti őket - vélte a mongol meteorológiai intézet illetékese.

Sokak szerint a klímaváltozás az oka annak, hogy ilyen gyakran jelentkezik a zud Mongóliában. Az országban az átlag hőmérséklet 1940 óta átlagosan 2,1 Celsius-fokkal, a globális átlagnál jóval nagyobb mértékben növekedett.

A kutatók nemzetközi tanulmányok alapján úgy vélik, kétévente ismétlődhet a nyári szárazság és a zud.

A mongol külügyminisztérium becslése szerint az országnak 4,4 millió dollárra (1,2 milliárd forintra) van szüksége ahhoz, hogy meleg ruhával, orvossággal és táplálékkal lássa el a pásztorokat és szénát, takarmányt és oltásokat biztosítson az állatoknak.