Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Titkosítási szakembereké az idei Turing-díj

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Két amerikai kriptográfusnak, vagyis az informatikai titkosítás szakembereinek, az internetes kereskedelmet lehetővé tévő Whitfield Diffie-nek és Martin Hellmannek ítélték oda idén az egyik legrangosabb informatikai díjat, az egymillió dollárral (285 millió forint) járó A. M. Turing Awardot.

A 71 éves Diffie a Sun Microsystems biztonsági főnökeként, a 70 éves Hellman a Stanford Egyetem professzoraként alkotta meg 1976-ban a nyílt kulcsú titkosítást, egy radikálisan új, az úgynevezett kulcsmegosztáson alapuló kriptográfiát.

Az ő találmányukat, a később Diffie-Hellman-kulcscsere néven ismertté vált koncepciót alkalmazzák ma is mindenféle kommunikáció és pénzügyi tranzakció titkosítására.

A tragikus sorsú második világháborús kódfejtőről, Alan M. Turing brit matematikusról elnevezett díjat az Amerikai Informatikai Társaság (AMC) ítéli oda és javarészt a Google internetes konszern finanszírozza.

A díjazott titkosítók közül Hellman elmondta az AP-nek, ellenzi, hogy feloldják a titkos kódját annak az okostelefonnak, amelynek adatait a múlt év végi súlyos San Bernardinó-i terrortámadásban nyomozó FBI akarja lehívni, sőt, kész támogatni az Apple informatikai óriáscéget az ebben az ügyben ellene folyó bírósági perben.

Hellman szerint a titkosítás feloldása beláthatatlan következményekkel járó precedenst teremtene.

Diffie is ellenzi, hogy bármilyen ügyben hozzáférést biztosítsanak a hatóságoknak titkos kódokhoz.

Martin Hellman elmondta az AP-nek, hogy az általuk feltalált kriptográfiai technológia nem tette népszerűvé őket kormánykörökben, mivel mindaddig az állam monopóliuma volt a titkosítás. Találmányuk lehetővé tette a kriptográfia kiterjesztését a magánszektorra.