Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Súlyos rendellenességeket okoz a zikaláz

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A zikavírussal összefüggésbe hozható kóros kisfejűséggel és agykárosodással született brazil gyerekek súlyos látás- és esetleg halláskárosodásban szenvednek - jelentették be brazil orvosok.

Az északkelet-brazíliai Recife egyik rehabilitációs központjában megvizsgált 135 csecsemő felének korlátozott a látása a látóidegek és a retina torzulása miatt és sokan kancsalként születtek - mondta Camila Ventura szemészorvos.

"Látásromlásuk egész életükre kihat. Ezen kicsinyek 40-50 százaléka súlyos látáskárosodásban szenved" - tette hozzá Ventura.

A megvizsgált gyerekek részét képezik annak a mintegy 3700 tavaly feljegyezett mikrokefáliás (kóros kisfejűség) esetnek Brazíliában, amelyet összefüggésbe hoznak az egyiptomi csipőszúnyog terjesztette zikavírus terjedésével Latin-Amerika országaiban.

Ez a ritka betegség ugrásszerűen megnőtt, ám a szakemberek még nem tudták teljeséggel bizonyítani, hogy a zikavírus számlájára írható. A kóros kisfejűség a gyermek fejlődését végigkíséri, komoly tanulási nehézségeket, motorikus funkcióik károsodását okozza.

A recifei központ orvosai vizsgálják a gyermekek látását és hallását, hogy megállapítsák az esetleges károsodás mértékét, mielőtt megkezdik a gyermekek agystimulációs terápiáját.

Ventura elmondta, a kicsinyeknek szükségük van a terápiára, hogy serkentsék látásukat életük első három-hat hónapjában, különben soha nem fog javulni látásuk.

Ventura és csoportja a The Lancet című brit orvosi hetilapban hívta fel az orvosok figyelmét a kórós kisfejűségben szenvedő brazil csecsemők körében tapasztalt látáskárosodásra.

Az Egészségügyi Szervezet (WHO) csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy a zikavírus robbanásszerűen terjed az amerikai kontinensen, és legalább négymillió embert fertőzhet meg.