eur:
393.82
usd:
365.1
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Leselkedik ránk a csattanó maszlag!

Mérgező csattanó maszlag lehet a kölesben és a hajdinában - állítja egy kutató, aki pénteken tart erről előadást a Magyar Tudományos Akadémián. Mézes Miklós azt mondta az InfoRádiónak, sűrűbben kellene ellenőrizni ezeket a termékeket.

"Sajnos méretbeli problémák miatt a kölesben és a hajdinában előfordulhat mérgező gyommag-szennyeződés, mégpedig a csattanó maszlag. Ez más növényekben is előfordul, de amíg más gabonafélékből ki lehet rostálni, a kölesből és a hajdinából nem lehet kirostálni, hiszen ugyanakkora a mérete, ebből következően ott is fog maradni" - fogalmazott Mézes Miklós, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja.

Hozzátette: ez akkor fordulhat elő, ha a táblán, a termesztés során nem megfelelő a növényvédelem.

"Ha ugyanis a növényvédelem megfelelő, akkor a csattanó maszlagnak nem illik benne lenni. Ha belekerült, akkor sajnos ott is marad. Ez az a probléma, amire a figyelmet szeretném felhívni" - hangsúlyozta a kutató.

Mint mondta, a csattanó maszlagban úgynevezett tropán-alkaloidok vannak. Ezek természetes narkotikumok, a központi idegrendszerre vannak hatással.

"Hallucinációkat okoz, és ami a fogyasztó számára veszélyes lehet, hogy lassítja a szív működését. Felnőtt embereknél nagyon sokat meg kell enni ahhoz, hogy valóban problémaként jelentkezzen, viszont a kisgyerekeknél akár nagyon súlyos problémákhoz is vezethet, például szívleálláshoz" - figyelmeztetett Mézes Miklós.

A kutató szerint az átlagfogyasztó erre nem tud figyelni, és a méret miatt nem fogja megtalálni. A probléma csak akkor derül ki, ha egy hatósági ellenőrzés és vizsgálat történik. Az állam által működtetett élelmiszer-biztonsági jelzőrendszernek kellene fokozottabban odafigyelni a problémára.

"A növényvédelmet ellenőrzik, de vannak kisgazdaságok, kisüzemek, amelyeknek ezt a fajta rendszerét már csak a méretük miatt sem tudja minden esetben ellenőrizni a hatóság. Nem akarok negatív reklámot csinálni nekik, de ez elsősorban az úgynevezett biogazdálkodásokra vonatkozik, ugyanis a biogazdálkodásokban a kémiai növényvédőszerek használata tiltott, tehát ott nagyobb az esélye annak, hogy csattanó maszlag előfordulhasson - mondta Mézes Miklós, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×