Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megkezdik a kutatásokata zikavírus elleni oltóanyagra

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az amerikai kormány megkezdi a kutatásokat annak érdekében, hogy oltóanyagot dolgozzanak ki a zikavírus ellen, amelyről feltételezik, hogy születési rendellenességeket okoz szerte Latin-Amerikában.

A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a vakcina kifejlesztése éveket fog igénybe venni. "Nem máról holnapra fog elkészülni" - hangoztatta Anthony Fauci, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) járványügyi részlegének vezetője.

Folynak már különböző stádiumú fejlesztések a víruscsalád más - dengue-láz, chikungunya-láz, sárgaláz - kórokozója ellen, amelyek mintául szolgálhatnak a zikalázat okozó vírus ellen - közölte Fauci.

A NIH kutatói megkezdték az első munkálatokat, és az amerikai hivatal azt tervezi, hogy pénzügyi támogatást biztosít brazil tudósoknak zikakutatásaik felgyorsítására - tette hozzá az illetékes.

Barack Obama amerikai elnök kedden találkozott közegészségügyi tanácsadókkal, köztük Anthony Faucival, Sylvia Mathews egészségügyi miniszterrel és Thomas Friedennel, a járványügyi hivatal (CDC) igazgatójával.

A Fehér Ház közölte, Obama sürgette, hogy gyorsítsák fel a diagnosztikai vizsgálatok, az oltóanyagok és a gyógyszerek kifejlesztését célzó kutatásokat, és adjanak széles körű tájékoztatást az amerikaiaknak a zikavírusról és a fertőzés elkerülésének módozatairól.

Az Afrikából származó zikaláz 2014 februárjában ütötte fel először a fejét az amerikai kontinens bennszülöttjei között. A betegség megjelent Brazíliában, Chilében, Panamában, Venezuelában, El Salvadorban, Mexikóban, Suriname-ban, Kolumbiában, Guatemalában, Paraguayban és az Egyesült Államokban is.

A zikavírust a sárgaláz, a dengue-láz és a chikungunya-láz kórokozóját is terjesztő egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) hordozza.

Az Egészségügyi Világszervezet hétfőn arra figyelmeztetett, hogy Kanada és Chile kivételével az egész amerikai kontinensen végigsöpörhet a zika-vírus.

A brazil egészségügyi minisztérium novemberben megerősítette, hogy a zikavírus áll a magzatoknál egyre szaporodó mikrokefáliás, kóros kisfejűséggel járó elváltozások hátterében. Brazíliában tavaly óta 3893 csecsemő jött világra súlyos agyi és koponya-elváltozással, ami több mint harmincszorosa az utóbbi öt évre jellemző számoknak - mutatott rá a WHO.

A betegség Délkelet-Ázsiában is felütötte a fejét. Egyelőre nincs megelőző hatású védőoltás vagy orvosság a kór a kezelésére. Az utazóknak azt javasolják, hogy védekezzenek a szúnyogcsípés ellen.

Latin-Amerikát megjárt utazók Európába is behozták a vírust, kedden a dániai Aarhus Egyetemének kórháza jelentette, hogy egy fiatal dán férfit kezelnek zikalázzal, aki nemrég tért vissza Dél-és Közép-Amerikából.

A hamburgi Bernhard-Nocht Trópusi Orvostudományi Intézet szintén kedden arról számolt be, hogy 2013 óta 10 zikalázas beteget kezeltek Németországban, valamennyit trópusi utazásukat követően.