eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Megkezdik a kutatásokata zikavírus elleni oltóanyagra

Az amerikai kormány megkezdi a kutatásokat annak érdekében, hogy oltóanyagot dolgozzanak ki a zikavírus ellen, amelyről feltételezik, hogy születési rendellenességeket okoz szerte Latin-Amerikában.

A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a vakcina kifejlesztése éveket fog igénybe venni. "Nem máról holnapra fog elkészülni" - hangoztatta Anthony Fauci, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) járványügyi részlegének vezetője.

Folynak már különböző stádiumú fejlesztések a víruscsalád más - dengue-láz, chikungunya-láz, sárgaláz - kórokozója ellen, amelyek mintául szolgálhatnak a zikalázat okozó vírus ellen - közölte Fauci.

A NIH kutatói megkezdték az első munkálatokat, és az amerikai hivatal azt tervezi, hogy pénzügyi támogatást biztosít brazil tudósoknak zikakutatásaik felgyorsítására - tette hozzá az illetékes.

Barack Obama amerikai elnök kedden találkozott közegészségügyi tanácsadókkal, köztük Anthony Faucival, Sylvia Mathews egészségügyi miniszterrel és Thomas Friedennel, a járványügyi hivatal (CDC) igazgatójával.

A Fehér Ház közölte, Obama sürgette, hogy gyorsítsák fel a diagnosztikai vizsgálatok, az oltóanyagok és a gyógyszerek kifejlesztését célzó kutatásokat, és adjanak széles körű tájékoztatást az amerikaiaknak a zikavírusról és a fertőzés elkerülésének módozatairól.

Az Afrikából származó zikaláz 2014 februárjában ütötte fel először a fejét az amerikai kontinens bennszülöttjei között. A betegség megjelent Brazíliában, Chilében, Panamában, Venezuelában, El Salvadorban, Mexikóban, Suriname-ban, Kolumbiában, Guatemalában, Paraguayban és az Egyesült Államokban is.

A zikavírust a sárgaláz, a dengue-láz és a chikungunya-láz kórokozóját is terjesztő egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) hordozza.

Az Egészségügyi Világszervezet hétfőn arra figyelmeztetett, hogy Kanada és Chile kivételével az egész amerikai kontinensen végigsöpörhet a zika-vírus.

A brazil egészségügyi minisztérium novemberben megerősítette, hogy a zikavírus áll a magzatoknál egyre szaporodó mikrokefáliás, kóros kisfejűséggel járó elváltozások hátterében. Brazíliában tavaly óta 3893 csecsemő jött világra súlyos agyi és koponya-elváltozással, ami több mint harmincszorosa az utóbbi öt évre jellemző számoknak - mutatott rá a WHO.

A betegség Délkelet-Ázsiában is felütötte a fejét. Egyelőre nincs megelőző hatású védőoltás vagy orvosság a kór a kezelésére. Az utazóknak azt javasolják, hogy védekezzenek a szúnyogcsípés ellen.

Latin-Amerikát megjárt utazók Európába is behozták a vírust, kedden a dániai Aarhus Egyetemének kórháza jelentette, hogy egy fiatal dán férfit kezelnek zikalázzal, aki nemrég tért vissza Dél-és Közép-Amerikából.

A hamburgi Bernhard-Nocht Trópusi Orvostudományi Intézet szintén kedden arról számolt be, hogy 2013 óta 10 zikalázas beteget kezeltek Németországban, valamennyit trópusi utazásukat követően.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×