Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megrajzolták a háziasított kutyák elterjedésének térképét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Először rajzolták meg a háziasított kutyák elterjedésének térképét kínai tudósok egy új, frissen közölt tanulmányban.

A kutyát Kelet-Ázsiában háziasították 33 ezer éve, a világban 15 ezer évvel később kezdett elterjedni - írták a kutatók a Cell Research tudományos lapban.

Vang Kuo-tung, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy Ázsiából és Afrikából származó 58 kutyaféle - 12 szürke farkas, 27 kezdetleges ázsiai és afrikai kutya és a világ 19 különböző kutyafajtája - génkészletét térképzeték fel, és azt találták, hogy a délkelet-ázsiai kutyák genetikai diverzitása sokkal nagyobb, mint más populációké.

Vang és a kínai tudományos akadémia kunmingi állattani intézetének kutatócsoportja két évet töltött genetikai minták gyűjtésével és összehasonlításával. Kutatásukkal először sikerült felrajzolni a háziasított kutya elterjedésének térképét.

"Mintegy 15 ezer évvel ezelőtt az ősi kutyák egy alcsoportja kezdett elterjedni a Közel-Keleten, Afrikában és Európában, Európába körülbelül tízezer évvel ezelőtt érkeztek" - magyarázta Vang.

Az egyik nem ázsiai csoport visszavándorolt keletre, így a csak Ázsiában élőkkel keveredve egy sor vegyes populáció jött létre Észak-Kínában, mielőtt megindultak volna az emberrel együtt Amerikába.

A szürke farkasról úgy tartják, több mint négyszáz kutyafajta közös felmenője, ám vitatják, hol, mikor és hogyan zajlott a háziasítása.

A világszerte gyűjtött minták alapján a tanulmány alapos genetikai bizonyítékokkal támasztja alá, hogy a kutya Kelet-Ázsia déli régiójából származik - jelentette ki Vang.

A tanulmány a kutya háziasításának történetét két szakaszban vázolja fel. Először vadon élő ősükből, a szürke farkasból tenyésztették ki az első háziasított kutyákat, majd a második szakaszban az első kutyák közül tovább válogattak, hogy képességeik és alakjuk alapján újabb fajtákat hozzanak létre.

A kutatók jelenleg is folytatják a tanulmányt, igyekeznek pontosabban meghatározni a kutya háziasításának pontos helyét.