eur:
394.8
usd:
371.25
bux:
65745.42
2024. április 16. kedd Csongor

Így zárkózik a magyar gazdaság a nyugat-európai mintaországokhoz

Visszaigazolta-e az ország gazdasági teljesítménye az 1989-1990-es várakozásokat? Volt-e, van-e akkor és most esélyünk arra, hogy felzárkózzunk a nyugat-európai mintaországokhoz? Melyek a migráció témakörének legfontosabb tényei, és ezek következtében milyen új kihívásokkal kell szembenéznünk? E kérdésekre Chikán Attila és Kocsis Károly adott választ a Magyar Tudomány Ünnepén.

Realitások és perspektívák a magyar gazdaság fejlődésében

A rendszerváltás táján a magyar közvélemény és az elemzők nagy többsége is meglehetősen optimista volt a magyar gazdaság várható fejlődését illetően - indította előadását Chikán Attila akadémikus, közgazdász, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. 1989-1990-ben a politikai változás sok év gazdasági reformfolyamata után következett be, így közvetlen célként lehetett kitűzni a piacgazdaságba való átmenetet. Viszont akkoriban sem volt világos, hogy az ország hova szeretne eljutni, pontosabban fogalmazva Európa melyik kapitalizmusmodelljéhez adaptálódjon Magyarország: az angolszászhoz, az északihoz, a kontinentálishoz vagy a mediterránhoz? Ezek mindegyikét eltérő intézményi rendszerek jellemzik - főleg az állam-piac viszonyban, a pénzügyi rendszerben, a kutatás-fejlesztési potenciálban, a szociális hálóban -, és az eltérések mögött különböző kulturális értékviszonyok állnak.

Chikán Attila előadásában arról beszélt, hogy negyedszázaddal a rendszerváltás után nem lehet általánosságban azt mondani, hogy rosszabbul élünk, mint huszonöt éve - a helyzet ennél sokkal árnyaltabb. De Magyarország nemzeti teljesítményének mutatói, többek között a GDP, az államháztartás hiánya, a termelékenység (összességében és többségük önmagában is) azt jelzik, hogy nem az áhított felzárkózás útján halad az ország, sőt ennek az útnak a megtalálásában bizony lemaradásban van a történelmileg hasonló pályán indult, volt szocialista országok között is. Az előadó részben a túlzott optimizmussal magyarázta a lemaradást a rendszerváltáskori elvárásokhoz képest, ám nem csak ez az ok rejlik a háttérben.

Van-e jelenleg felzárkózási esély? Chikán Attila szerint igenis van, de amennyiben a nyugat-európai mintaországokkal vetjük össze Magyarországot, akkor jó esetben is csak lépéstartásra van esélyünk. A fejlődési lehetőség az üzleti szférában található, a felzárkózás komplex feltételrendszerének pedig az oktatás a kulcseleme - zárta előadását Chikán Attila.

Migrációs folyamatok 2015-ben

Az Európába irányuló és 2015-től felgyorsult migráció tényezőiről, irányairól és az ezzel kapcsolatos kilátásokról Kocsis Károly földrajzkutató, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földrajztudományi Intézet igazgatója tartott előadást a Magyar Tudomány Ünnepén. Az akadémikus az MTA migrációt vizsgáló tudományos bizottságának jelentését foglalta össze. Az előadó számos térképpel illusztrálva ismertette a migrációs folyamat tényeit, bemutatta a kibocsátó országokat és a kiáramlás felgyorsulásának egyes okait, szólt a munkaerőpiaci folyamatokról és a magyarországi beilleszkedési lehetőségekről, valamint a folyamatok európai politikai hátteréről és tényezőiről is.

Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Már a földeken fáj, hogy nem iszunk eleget

Már a földeken fáj, hogy nem iszunk eleget

Már a legjobb hazai borvidékeken is egyre gyakoribb látvány, hogy megműveletlenül hagyják szőlőiket a gazdák. Ez nemcsak szomorú látlelet a szektor állapotáról, de kifejezetten veszélyes is, mivel a nem gondozott szőlőtől néhány év után érdemi termést nem lehet várni. A Portfolio Checklist mai adásában ezzel az egy témával foglalkoztunk, Braunmüller Lajost, az Agrárszektor főszerkesztőjét egyebek mellett arról kérdeztük, hogy milyen piaci dinamikák vezettek a kialakult helyzethez, merre lenne a kiút, és hogy mi köze van ennek az egésznek az újvilági borokhoz. A Portfolio podcastjeiben kiemelten foglalkozunk a hazai borpiaccal, a Rókusfalvy Pál barmarketingért felelős kormánybiztossal készült interjúnk itt, Héja Csabával, az MBH Bank vezető elemzőjével készített adásunkat pedig itt érhető el.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×