eur:
393.29
usd:
367.88
bux:
66111.19
2024. április 24. szerda György

Új, antibiotikumoknak rendkívül ellenálló szuperbaktériumot találtak állatokban és emberben

Antibiotikumoknak rendkívül ellenálló új rezisztenciagént tartalmazó szuperbaktériumot találtak emberben és állatokban Kínában - közölték kínai és brit kutatók.

Az mcr-1 nevű gén szinte az összes antibiotikummal szemben, még a leghatékonyabbak egyikének tartott kolisztinnel szemben is ellenállóvá teszi a baktériumokat.

Az antibiotikum-rezisztencia akkor alakul ki, amikor egy baktérium mutálódik, "hozzászokik" az általa okozott fertőzések kezelésére használt antibiotikumokhoz, vagyis rezisztens lesz velük szemben. A túlzott és helytelen antibiotikumhasználat elősegíti a rezisztens baktériumok kialakulását.

A felfedezést "aggasztónak" tartják a kutatók, akik az állattenyésztésben széles körben alkalmazott antibiotikumok, a polimixinek használatának azonnali korlátozására szólítottak fel. Ezen csoportba tartozik a kolisztin is.

Kína a világ egyik legnagyobb felhasználója a kolisztin antibiotikumnak a mezőgazdaságban és az állatgyógyászatban.

"A kolisztin alkalmazását a lehető leggyorsabban minimalizálni kell, és fel kell hagyni szükségtelen alkalmazásával" - hangoztatta Laura Piddock, az angliai Birminghami Egyetem mikrobiológusa.

A kutatók szerint az mcr-1 gén különösen könnyen terjed horizontális géntranszferrel a különböző baktériumtörzsek között, és ezért képes lehet járvány előidézésére.

A Dél-kínai Egyetem kutatói sertések és baromfi rutinellenőrzései nyomán fedezték fel a rezisztenciagént. A The Lancet Infectious Diseases című folyóiratban közzétett tanulmányuk szerint a tesztelt állatok egyötödének, a vizsgált hús 20 százalékának és a térségbeli kórházakban vizsgált 1322 emberből 16-nak a baktériummintáiban fedezték fel a rezisztenciagént.

Ha az mcr-1 gén világszerte elterjed, ami csak idő kérdése, elkerülhetetlenül vegyül más, antibiotikumoknak ellenálló génekkel. Nagy valószínűséggel ez lesz az, amikor megkezdődik az antibiotikum utáni korszak" - hangoztatta Timothy Walsh, a Cardiffi Egyetem professzora, a kutatás társszerzője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Gigantikus bejelentést tett a NATO egyik legerősebb országa, aztán jött a pofon

Gigantikus bejelentést tett a NATO egyik legerősebb országa, aztán jött a pofon

A Sky News védelem- és biztonságpolitikai szerkesztője elemzésében arról ír, hogy az Egyesült Királyság tegnap tett, védelmi kiadások növeléséről szóló bejelentése egyáltalán nincs kőbe vésve a konzervatívok várható bukása miatt, ami bizonytalanságot szül a megkopott brit haderőben. Deborah Haynes azt is kiemeli, hogy a belengetett emelés, bár üdvözlendő, csupán a 2000-es évek végi szintre hozná fel a hadügyi keret GDP-hez mért arányát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×