eur:
393.84
usd:
367.93
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Először végeztek Magyarországon speciális katéteres szívbillentyűműtétet

Először végeztek Magyarországon speciális katéteres szívbillentyűműtétet, a beavatkozást a Semmelweis Egyetem (SE) Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján hajtották végre - közölte az intézmény hétfőn az MTI-vel.

A SE honlapján olvasható beszámoló szerint a műtétet egy katéterrel szívbe juttatható speciális csipesszel végezték el.

A közlemény szerint a múlt héten operált 69 éves és 73 éves beteg jól van, a műtét után négy nappal elhagyhatták a klinikát, már csak kontrollra járnak vissza.

A műtétet végző Merkely Béla klinikai rektorhelyettest idézve azt írták, az új terápiás módszer elsősorban azoknak a betegeknek jelentheti az egyetlen érdemi kezelést, akik esetében a hagyományos szívsebészeti billentyűplasztika vagy billentyűcsere túlságosan kockázatos lenne.

Az új beavatkozás lényege, hogy a kéthegyű billentyű vitorláinak záródását egy speciális, katéteres úton szívbe juttatható csipesszel lehet elősegíteni. Ez a billentyűelégtelenség jelentős csökkenéséhez, akár teljes megszűnéséhez vezethet - mondta a rektorhelyettes.

Az intézetvezető professzor felidézte, a háromdimenziós szívultrahang-vezérelt katéteres műtétre több mint két évig készültek a klinikán. Hasonló beavatkozást korábban csak egyedi méltányosság alapján Németországban végeztek magyar betegeken. A külföldi beavatkozás 18 millió forintba került az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak, ugyanez a műtét Magyarországon feleannyiba kerül majd - összegezte Merkely Béla.

Több ezer embert érint Magyarországon a leggyakoribb szívbillentyű-betegség, a billentyű záródási zavara, amikor a vér visszaszivárog a szív másik üregébe.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Ismét mozgolódik a magán-nyugdíjpénztári piac, a meglévő négy szolgáltató száma lefeleződik: nyártól már csak a Budapest és a Horizont Magánnyugdíjpénztár marad. A számok azt mutatják, hogy magasabb összegre lett jogosult a megmaradt 51 ezer pénztári tag, mint az a több mint 3 millió, aki 13 éve a kilépés mellett döntött. Csakhogy a maradóknak is választaniuk kell, ha elérik a nyugdíjkorhatárt, és úgy tűnik, hacsak nem haladja meg jelentősen a pénztári járadék összege az állami nyugdíjat, érdemesebb inkább a visszalépés mellett dönteni. Mutatunk egy hüvelykujjszabályt, ami segíthet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×