eur:
394.29
usd:
370.34
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Navracsics: szorosabb szálakat a politika és tudomány közé

A tudósoknak és a politikai döntéshozóknak szorosabban együtt kell működniük annak érdekében, hogy többet megtudjanak egymás nyelvéről és korlátairól - hangsúlyozta Navracsics Tibor uniós biztos a budapesti Tudomány világfóruma (World Science Forum, WSF) szerdai megnyitóján.

Az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa szerint a tudomány az a közös szál, amely az emberiség előtt álló legkomolyabb kihívások, köztük az éghajlatváltozás, a gazdasági egyenlőtlenség, a korosodó népesség, a migráció, a fiatalok munkanélkülisége, vagy az energia- és élelmiszer-biztonság megoldásában a politikai színtér szereplői számára a kapaszkodót jelenti.

Mint kiemelte, az elmúlt időszakban jelentős lépések történtek az ENSZ fórumain, hogy a fenntartható fejlődés céljai konkrét formában el tudják fogadni és az Európai Bizottság is világos prioritásokat fogalmazott meg.

"Hihető tudományra van szükségünk, ha innovatív politikai válaszokat akarunk találni a legfőbb kihívásokra és ha időben figyelmeztetni kívánunk az új kihívásokra. Ez nem egyszerű, hiszen összetett világban élünk, amelyben sem a politika, sem a tudomány nem működhet külön irányokban" - szögezte le Navracsics Tibor.

A biztos kitért arra, hogy ő felel a Közös Kutatóközpontért, az Európai Bizottság belső tudományos szolgálatáért. Ez - tette hozzá - az élelmiszer-biztonságtól a környezetvédelem tudományáig, a pénzügyi piacok modellezésétől a nemzetközi válságkezelésig számos komoly témával foglalkozik. Megemlítette azt is, hogy biztosként ő felel a budapesti központú Európai Innovációs és Technológiai Intézetért, valamint a Marie-Sklodowska-Curie Programért is.

"A tudomány fontos, de csak az egyik eleme a politikai döntéshozatalnak. Figyelembe kell vennünk a szociális szempontokat és az emberek magatartását. Az Európai Bizottság mindig is elkötelezett volt a szilárd tényeken alapuló politizálásban. Határozottan hisszük, hogy az átlátható és a bizonyítékokon alapuló megközelítés alapvető a hatékony döntések meghozatalához. Mint ahogy az is nyilvánvaló, hogy a politikai döntéshozók és az állampolgárok megbíznak a tudósok független véleményében" - fejtette ki a biztos.

Navracsics Tibor elmondta: Jean-Claude Juncker bizottsági elnök elkötelezett amellett, hogy a tudomány álláspontja még szélesebb körben elérhető legyen, ezért is indítják most el az új tudományos szakvélemény mechanizmust.

Szólt arról hogy a politikusok számára megbízható forrásokra van szükségük, mindig időben és olyan formában, amit könnyű megérteni. Meg kell bizonyosodni továbbá arról, hogy amit kap, az kiemelkedő minőségű és független forrásból származik. "Ezért is örülök annak, hogy a Tudomány világfóruma segítségével a tudomány új utakat tud nyitni az emberi élet javítása, az üzleti innováció támogatása, illetve a politikai döntéshozatal erősítése irányába".

A biztos reményét fejezte ki, hogy a Brüsszelben szervezett, A tudomány és a parlamentek találkoznak elnevezésű rendezvénynek lesz folytatása és éves rendszerességgel kerül rá sor a jövőben. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Nemzetközi Alkalmazott Rendszerelemzési Intézet és az UNESCO is szervez egy közös eseményt 2016-ban.

Címlapról ajánljuk
Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×