eur:
394.78
usd:
371.24
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

3 méterrel megemelkedhet az óceánok vízszintje

Három méterrel emelkedik több évszázad alatt az óceánok vízszintje, ha az általános felmelegedés hatására elolvadnak az Antarktisz nyugati részének nagy gleccserei, és az Amundsen-tenger kisebb jégfolyamai is teljesen destabilizálódnának - hangsúlyozták a klímaváltozás következményeit kutató potsdami intézet (PIK) tudósai.

A Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) amerikai tudományos folyóirat legfrissebb számában megjelent tanulmányukban a kutatók rámutattak, hogy az Amundsen-tenger menti gleccserek már veszítettek a stabilitásukból.

Klímaszakértők szerint a tanulmány első ízben mutat rá egy ilyen olvadás elkerülhetetlen következményeire.

A számítógépes szimulációkkal elvégzett kísérletek azt mutatják, hogy az óceánok néhány évtizedes felmelegedése miatt bekövetkező jégolvadás olyan olvadási folyamatot idézhet elő, amely még évszázadokig, sőt évezredekig folytatódhat - magyarázták a kutatók.

"Ha a gleccsereket egyszer megzavarják - és jelenleg ez a helyzet - nem lineáris módon reagálnak. Az összeomlásuk viszonylag gyorsan bekövetkezik a hosszú stabilitási időszak után, amely alatt kevés változást figyeltünk meg" - fejtette ki Johannes Feldmann, a tanulmány fő szerzője.

Az Antarktisz többi részén az óceánba csúszó természetes jégáram várhatóan jelentősen és állandó jelleggel megnövekszik a tudósok előrejelzése szerint.

Míg az óceánok vize melegszik, a melegebb víz lassan megolvasztja a felszín alatti, a gleccserek folytatódását jelentő jégtáblákat, amelyek szintén destabilizálódtak.

"Szimulációs kísérleteink szerint 60 évi, az Antarktisznál a jelenlegi ütemben tapasztalt olvadás elegendő egy olyan visszafordíthatatlan folyamat elindításához, amely évszázadokig, sőt évezredekig tart majd. Ennek következtében körülbelül 3 méterrel emelkedhet meg az óceánok vízszintje" - magyarázta Johannes Feldmann.

"Egyelőre nem áll a rendelkezésünkre elegendő adat annak a megállapításához, hogy az Amundsen-öböl gleccsereinek destabilizálódása az üvegházhatású gázok kibocsátásának és az abból következő általános felmelegedésnek a következménye" - tette hozzá Anders Levermann, a Potsdam Intézet kutatója.

A tanulmány társszerzője szerint nem kétséges azonban, hogy ezen gázok kibocsátásnak a növekedése csak növeli az Antarktisz nyugati része gleccserei összeomlásának a kockázatát és az óceánok vízszintjének visszafordíthatatlan emelkedését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×