eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az elhízás növelheti az Alzheimer-kór korai kialakulásának kockázatát

Az ötvenévesek túlsúlya vagy elhízása nem csupán az Alzheimer-kór kialakulásának, hanem a betegség korai jelentkezésének a kockázatát is növelheti - állapították meg az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) szakemberei.

"Az egészséges életközépi testtömegindex (BMI) fenntartása valószínűleg hosszan tartó védőhatással bír" - mondta Madhav Thambisetty, az NIH öregedéssel foglalkozó kutatóintézetének (National Institute on Aging) szakembere, a Molecular Psychiatry című folyóiratban közölt tanulmány vezető szerzője.

Az elhízás hatásainak feltárása érdekében a kutatók az 1958-ban megkezdett és napjainkban is folytatódó baltimore-i öregedési felmérésre támaszkodtak, amely egyebek közt az öregedéssel kapcsolatos funkcionális változásokat vizsgálja.

A szakemberek mintegy 1400 olyan résztvevő adatait elemezték, akik évente vagy kétévente estek át kognitív teszteken nagyjából 14 éven keresztül. A résztvevők közül 142-nél alakult ki Alzheimer-kór. A kutatók megnézték, hogy ötvenéves korukban - amikor a kognitív funkcióik még jól működtek - mennyi volt ezeknek a pácienseknek a testtömegindexe.

Az eredmények szerint minden egyes plusz BMI-ponttal hat hónappal csúszott előrébb a betegség jelentkezésének ideje. Ez azt jelentette, hogy annál a páciensnél, aki élete derekán elhízott volt, azaz BMI-je 30-as vagy annál magasabb értéket mutatott, nagyjából egy évvel korábban jelentkezett a demencia, mint annál, akit testtömeg-indexe alapján a még túlsúlyos tartományba soroltak.

A tanulmány készítői ugyanakkor nem vizsgálták, hogy a páciensek BMI-értéke változott-e ötvenéves koruk előtt vagy után, így nem tudni azt sem, hogy későbbi fogyással csökkenthető-e a demencia kockázata, ugyanakkor - mint rámutattak - az egészséges testsúly fenntartása több okból is indokolt.

A baltimore-i öregedési felmérés néhány résztvevőjének agyi vizsgálata, valamint későbbi boncolása azt mutatta, hogy azon páciensek agyában, akik életük derekán magasabb BMI-értéket mutattak, később több volt az Alzheimer-kór előjelének számító lerakódás még akkor is, ha nem alakult ki náluk demencia. Ezt elsőként a mostani tanulmány készítői mutatták ki.

Az Egyesült Államokban nagyjából ötmillióan élnek Alzheimer-kórral és a betegek száma várhatóan több mint duplájára fog növekedni 2050-re. Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás leggyakoribb formája, amely a gondolkodási és megismerési funkciók beszűkülésével, magatartásváltozással, valamint gyors leépüléssel jár.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×