eur:
393.31
usd:
367.39
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Látványos kísérletek a Kutatók éjszakáján

Látványos fizikai és kémiai kísérletek, távcsöves csillagászati megfigyelés és más ismeretterjesztő és szórakoztató programok is szerepelnek a pénteki Kutatók éjszakája kínálatában, amit országszerte 33 városban 101 helyszínen rendeznek meg.

Célunk minden évben, immár 9 éve változatlanul, kicsit felkelteni a tudományok iránt az érdeklődést, legyenek azok természettudományok - ezzel indult a rendezvénysorozat -, de az utóbbi években a bölcsésztudományok is felzárkóztak a sorba. A többi között erről az InfoRádiónak a Kutatók éjszakáját szervező Tempus Közalapítvány kommunikációs munkatársa.

Hering Orsolya úgy fogalmazott: cél, hogy minden évben egy nap rácsodálkozzunk arra, hogy a hétköznapjainkban minden területen körbevesznek minket a tudományok, és talán arra is, hogy a kutatók nem elefántcsont-toronyban élő, savanyú emberek, hanem köztünk élő, érdekes egyéniségek, akiknek rengeteg mindent köszönhetünk.

"Nagyon szeretem azt a kutatók éjszakájában, hogy ilyenkor olyan intézmények, laborok, egyetemek, kutatóintézetek nyitnak ki, amik nem látogathatók". Például a Műszaki Egyetem nagyfeszültségű laborja, az országos Vérellátó Intézet, vagy az Országos Meteorológiai Intézet - sorolta. Mint fogalmazott, ez az egyik érdekes vonal, de nagyon ajánlja a szinte minden városban és minden helyszínen megrendezett látványos fizikai és kémiai kísérleteket, ami az egész rendezvénysorozatnak az alapja, hiszen egy szórakoztató, nagy tömegeket vonzó esemény ez minden helyszínen és minden városban, különböző neveken fut, de a lényeg az ugyanaz.

"Ha szerettük a fizika, kémia órát, akkor azért, ha pedig nem akkor azért érdemes ezeket megnézni" - mondta Hering Orsolya. Közölte: minden évben hangsúlyt fektetnek arra is, hogy a szakterületük elismert szakembereit, kutatóit is meghívják.

Számos program a helyek befogadóképessége vagy a kutatók kapacitásai miatt regisztrációköteles, de a programok nagyobb százalékára nem kell előre regisztrálni, ezzel együtt érdemes felkeresni a kutatokejszakaja.hu weboldalt, ahol több kritérium szerint is szűrhetőek a programok, elsősorban nyilván a helyszín szerint, város szerint, tudományterület szerint, de ugyanígy életkori ajánlás alapján. Ebben a menüpontban található meg az is, hogy regisztrációköteles-e egy program vagy nem.

"Vannak még olyan regisztrációs programjaink, ahová vannak szabad helyek. Pár nap van az eseményig, érdemes felkeresni a honlapot és regisztrálni, ahol kell" - fogalmazott a Tempus Közalapítvány kommunikációs munkatársa.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

szakértők az Arénában
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×