Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Eddig ismeretlen dinoszauruszfajt fedeztek fel Tanzániában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Eddig ismeretlen, százmillió éve élt dinoszauruszfajt fedeztek fel amerikai kutatók Tanzániában.

A titanoszauruszok közé tartozó faj, amely egyedeinek súlya több elefánténak felelt meg, a Rukwatitan bisepultus nevet kapta - közölte az amerikai Ohiói Egyetem.

A dinoszaurusz maradványait Tanzánia délnyugati részén, a Rukwa-völgyben, egy sziklafalban fedezték fel. Eric Gorscak kutató és csapata a leletet a Journal of Vertebrate Paleontology című szaklapban mutatta be.

Bordák, csípőcsont és csigolyák kerültek elő az ásatások során. Komputertomográfiás vizsgálatok révén kiderült, hogy az állatok rendelkeztek olyan jellegzetességekkel, amelyek egyetlen eddig ismert őshüllőfajra sem jellemzőek.

Korábban találtak már Malawiban egy másik titanoszaurusz-fajt, amellyel bár mutatott fel némi hasonlóságot a Tanzániában talált egyed, mégis egymástól lényegesen eltérő fajokról van szó. Az új lelet további ismeretekkel szolgál a kréta korban Afrika területén élt dinoszauruszokról.

A kontinensen eddig mindössze négy titanoszauruszt találtak, a legtöbb leletre a kutatók Dél-Amerikában bukkantak, ahol több mint harminc példány került elő.

Mindössze néhány nappal korábban számoltak be a paleontológusok arról, hogy Argentínában megtalálták a világ egyik legnagyobb dinoszauruszának maradványait. A 26 méter hosszú állat tömege egykoron egy egész elefántcsorda súlyával vetekedhetett: mintegy hatvan tonnát nyomott. A lelet a titanoszauruszok csoportjának valaha talált legjobb állapotban fennmaradt példánya, csontjainak mintegy 70 százalékát feltárták.