Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ezek az állatok kipusztulhatnak a klímaváltozás miatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A hidasgyík, más néven tuatara, a kizárólag Új-Zélandon honos ritka hüllőfaj kipusztulásával fenyeget a globális klímaváltozás - állítja egy nemzetközi kutatócsoport.

A wellingtoni Victoria Egyetem és ausztrál kutatók tanulmánya szerint az emelkedő globális hőmérséklet miatt csökken a nőstény hidasgyíkok száma az állatok egyik utolsó természetes élőhelyének számító, Cook-szorosbeli North Brother-szigeten.

"A vizsgálatunk szerint a populációbeli hímek arányának növekedésével párhuzamosan, a nőstény tuatarák fizikai állapota, termékenysége és túlélési esélye rosszabbodik" - húzta alá egy közleményben Nicky Nelson, az egyetem biológiai tudományok tanszékének munkatársa.

A tojásban lévő hidasgyík nemét a környezeti hőmérséklet határozza meg, és a melegebb időjárás a hímeknek kedvez, így az Új-Zélandon várható hőmérsékletemelkedés valószínűleg tovább billenti a nemek mérlegét a hímek javára.

A populáció életképességét felvázoló modellek előrejelzése szerint a probléma kezelésének vagy megfelelő evolúciós válasznak a hiányában a szigeten élő populáció idővel kizárólag hímekből fog állni, majd teljesen kipusztul.

A teljesen kifejlődve akár 80 centiméteres hosszúságot is elérő tuatarák az utolsó gyíkszerű leszármazottjai azoknak a hüllőfajoknak, amelyek mintegy 200 millió évvel ezelőtt együtt taposták a földet a dinoszauruszokkal. Vadon élő példányaik kizárólag ragadozóktól megtisztított 32 apró, Új-Zélandhoz közeli szigeten élnek.

A tuatara az egyik leglassabban fejlődő hüllő, akár 35 éves koráig is növekedhet. A hidasgyíkok várható élettartama nagyjából hatvan év, de akár a százéves kort is elérhetik.