eur:
394.88
usd:
371.83
bux:
66389.2
2024. április 16. kedd Csongor

Az aranyrög csodája

Golflabda nagyságú, ám annál sokkal értékesebb az az aranyrög, amelyre mintegy egy évtizede bukkantak Venezuelában: a 217,78 gramm súlyú aranyrögről megállapították, hogy egyetlen kristályból áll, értékét 1,5 millió dollárra becsülték a szakemberek.

John Rakovan, a Miami Egyetem geológusa a Los Alamos-i Nemzeti Laboratórium tudósainak segítségével vizsgálta meg a nehéz aranyrögöt. Megállapították, hogy az egyetlen aranykristályból áll.

"Korábban soha nem tanulmányozták ilyen méretű aranykristályok szerkezetét vagy atomi elrendeződését, páratlan lehetőség nyílt számunkra, hogy ezt megtegyük" - írta a vizsgálatról kiadott közleményben John Rakovan, a Miami Egyetem geológusa.

Az aranyrög belső struktúrájának meghatározásához két berendezést használtak: egy neutron egykristály-diffraktométert (SCD), amely meghatározza egyetlen kristály atomi elrendeződését és egy másik diffraktométert (HIPPO), amely a kristályok szerkezetét és egy többkirstályos anyagban a kristályok orientációját méri.

"A kristály belső szerkezetének feltárása a minta rombolása nélkül elsődleges cél volt, lévén a rög értékét korábban 1,5 millió dollárra becsülték. A vizsgálat lehetővé tette, hogy Rakovan és az intézet Lujan központjának szakemberei bizonyítsák, hogy ez a páratlan szépségű aranyrög - amely túl tökéletesnek és túlságosan nagynak tűnt ahhoz, hogy a természetben képződjön - egyetlen kristályból áll és a természet szüleménye. Egyesült Államokban élő tulajdonosa négy aranyrögöt adott át Rakovannak a vizsgálathoz, valamennyit egy évtizede találták Venezuelában. A négy rögből háromról derült ki, hogy egyetlen kristályból áll" - olvasható a Los Alamos-i intézet honlapján.

Vizsgálatukról a szakemberek már készítik a tudományos jelentést.

Az egykristály vagy monokristály folytonos rácsszerkezetű kristály, amelyben az atomok szabályos geometriai rendben helyezkednek el. Az ideális egykristályban nincsenek rácshibák, szerkezeti szabálytalanságok. A természetben ritka az egykristályok előfordulása, és laboratóriumban sem könnyű előállítani egykristályt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×