eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Csaknem 3300 éves szarkofágra bukkantak Izraelben

Egy csaknem 3300 éves, egyiptomi stílusban készült szarkofág részeit találták meg Izrael északi vidékén, Názáret közelében gázvezeték fektetése közben.

"Különleges leletre bukkantunk, egy cilinderformájú koporsóra, amelynek fedelén embert ábrázoló dombormű látható" - közölték a munkában részt vevő régészek. Az antik töredékek megtalálásának hírét szerdán jelentette be az izraeli régészeti hatóság.

A szarkofágban egy csontvázat és több kerámia és bronz használati tárgyat is találtak. Előkerült egy bronz tőr és egy szkarabeuszmotívummal és I. Széthi (I. Szethosz) egyiptomi fáraó nevével díszített arany pecsétgyűrű is - mindezek arra utalnak, hogy a helyi közösség egyik fontos alakjának maradványait rejtette a koporsó.

Ron Beeri régész elmondása szerint abból indulnak ki a szakértők, hogy a rejtélyes halott a Bibliában is említett Kánaán lakosa lehetett, aki az egyiptomi közigazgatásnak dolgozott. Az is lehetséges viszont, hogy egy gazdag férfiról van szó, aki az egyiptomi temetkezési rítusokat kívánta utánozni. A kutatók fontolóra veszik DNS-vizsgálat elvégzését is, hogy megállapítsák, kánaáni vagy egyiptomi volt-e a koporsóban fekvő férfi.

A szarkofág előkerülése újabb bizonyíték arra, hogy az egyiptomiak ellenőrzés alatt tartották a Jezréel-völgyet a késő bronzkorban, az időszámítás előtti 13. században. A kutatók szerint az elmúlt ötven évben nem találtak a régióban hasonló leletet.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×