Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kihalás fenyegeti az okapit

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kihalás szélén áll az elsősorban Kongóban élő okapi - közölte a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN).

A zsiráf legközelebbi rokonának egyedszáma jelentősen csökkent, ezért a veszélyeztetett fajok vörös listáján a súlyosan veszélyeztetett fajok közé került az állat - ismertette hétfőn a szervezet a svájci Glandban, a lista legfrissebb változatának adataira hivatkozva.

Az okapi (Okapia johnstoni) elsősorban a Kongói Demokratikus Köztársaság területén él: az ország nemzeti szimbóluma, alakja egyes bankjegyeken is feltűnik. A csupán a 20. század elején felfedezett állat teste gesztenye- vagy sötétbarna színű, a lábai viszont a zebrákéhoz hasonlóan fehér csíkozásúak. Az afrikai ország fegyveres konfliktusai, az illegális bányászat és a vadorzás miatt erősen korlátozódott az okapi élettere.

"Az okapik fennmaradásának biztosításához az ország kormányának segítséget kell kapnia a polgárháború lezárásához és a szegénység legyőzéséhez" - fejtette ki Noelle Kümpel, az IUCN szakértője.

Az okapinál is súlyosabb mértékben veszélyeztetett a szervezet szerint csaknem 200 madárfaj, köztük az Etiópiában, Zimbabwéban és Dél-Afrikában előforduló fehérszárnyú bolyhosfarkúmadár (Sarothrura ayresi). Ezzel szemben kissé javult a kérgesteknős (Dermochelys coriacea), a kaliforniai szigeti szürkeróka (Urocyon littoralis) és két albatroszfaj - a dolmányos albatrosz (Thalassarche melanophrys) és a feketelábú albatrosz (Phoebastria nigripes) - helyzete.

"A veszélyeztetett fajok vörös listájának friss adatai fantasztikus eredményeket tükröznek olyan állatfajok megőrzése szempontjából, amelyektől sokat tanulhatunk. A helyzet mégis változatlanul komor: bár egyes fajok esetében javulást tapasztalunk, mégis minden egyes aktualizálással jelentősen növekszik a veszélyeztetett fajok száma. A világnak sürgősen tennie kell valamit, hogy ezt a rettenetes folyamatot megállítsa" " - mondta Jane Smart, az IUCN Global Species Programjának igazgatója.

Az IUCN a világ legnagyobb, állami és nem állami természetvédelmi szervezeteit tömörítő hálózata.