eur:
392.89
usd:
366.01
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Nagy a baj az óceánokkal

Az üvegházhatású gázok meleggé, savassá és oxigénhiányossá teszik a világ óceánjait - figyelmeztet egy új, 540 nemzetközi kutató közreműködésével készült jelentés.

A dokumentum szerint a világ óceánjai soha nem látott ütemben savasodnak, gyorsabban, mint bármikor az elmúlt 300 millió évben. A szakembereket azonban sokkal jobban aggasztja az a kölcsönhatás, amely a savasodás és az óceánokat érintő egyéb, a globális felmelegedésből eredő hatások közt figyelhető meg.

A kutatók mára megállapították, hogy az óceánok 26 százalékkal savasabbá váltak az 1880-as évek óta a vizek megnövekedett széntartalma miatt. Kimutatták, hogy vizük felmelegedett a leggyakrabban használt tüzelőanyagok - szén, olaj, földgáz - égetése során felszabaduló szén-dioxid miatt, illetve megfigyelték, hogy az óceánok bizonyos mélységeiben kevesebb oxigén található a megnövekedett hőmérséklet következtében.

Az egyes környezetkárosító problémák azonban "felerősítik egymást" - húzta alá Ulf Riebesell, a jelentés társszerzője, a németországi Geomar Helmholtz Óceánkutató Központ biokémikusa. Mint elmondta, a kutatók egyre inkább a "meleg, savas és oxigénhiányos" jelzőket használva beszélnek az óceánok jövőbeli kilátásairól.

Az ENSZ és számos tudományos kutatószervezet által kiadott 26-oldalas jelentés a klímaváltozás óceánokra gyakorolt hatásainak legfrissebb eredményeit veszi számba, egy tavalyi nagyszabású óceántudományi konferenciára támaszkodva. Az Egyesült Államok csendes-óceáni partjainál például az óceán rétegződése nyomán csökken a víz oxigéntartalma, és a legfrissebb tanulmányok szerint ez "80 százalékkal nagyobb mértékű savasodást jelent az eredeti előrejelzésekhez képest" - mutatott rá Richard Feely, a Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) Seattle-i laboratóriumának munkatársa, a jelentés társ-szerzője.

A szakemberek rámutattak, hogy a tintahalak például csak bizonyos hőmérsékletű, savasságú és oxigéntartalmú vízben képesek megélni, az ilyen metszési pontok megtalálása - ahol mind a három tényező megfelelő - azonban egyre nehezebb lesz a jövőben. Az óceánok pH-értéke mára 8,1-ről 8,0-ra csökkent, ami az aciditás 26 százalékos növekedését jelenti.

A számítógépes modellek előrejelzései szerint azonban az érték túllépi a 8,0-át a következő 20-30 évben, és nagyjából 50 éven belül eléri a 7,9-et - mondta Riebesell. Ilyen érték mellett néhány puhatestű állat váza elkezd korrodálódni. "Ez egy újabb veszteség, amellyel szembe kell néznünk. Olyasvalami, amely az emberi társadalomra is kihatással lesz" - hangsúlyozta a szakember.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Egyhetes csúcsára ért a forint

Egyhetes csúcsára ért a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×