Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyakrabban kaphatunk a szélsőséges időjárási jelenségekből

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mika János éghajlatkutató szerint globálisan a tengerszint drasztikus megemelkedése, Magyarországon pedig a szélsőséges időjárási jelenségek megszaporodása olvasható ki az ENSZ szakértőinek jelentéséből.

Rendkívül nagy, legalább 95 százalékos a valószínűsége annak, hogy az ember felelős az éghajlatváltozásért - állapítja meg ötödik klímajelentésében az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC).

Az eddigi legerőteljesebb szavakat használta az IPCC, amikor a globális felmelegedést "rendkívül nagy valószínűséggel" az emberi tevékenységnek tulajdonította. Az előző, 2007-es IPCC-jelentés még csak "nagyon valószínűnek" nevezte, hogy az éghajlatváltozást az ember idézte elő, és ezt csak 90 százalékos bizonyossággal jelentette ki.

Az új jelentés szerint - köszönhetően a több és pontosabb megfigyelésnek, az időjárási rendszer teljesebb megismerésének és a jobb modelleknek - szaporodott a bizonyítékok száma, amelyek segítségével elemezni lehet az emelkedő hőmérséklet hatásait.

Mika János éghajlatkutató, egyetemi tanár szerint globálisan a tengerszint drasztikus megemelkedésére lehet számítani. Az Eszterházy Károly Főiskola oktatója kifejtette: Magyarországon a szélsőséges időjárási jelenségek megszaporodására lehet számítani. Mint mondta: meg kellene mutatni a világ döntéshozóinak azt, hogy mi történik, ha sikerül stabilizálni az üvegházhatásért felelős gázok koncentrációját, és mi történik akkor, ha nem. A legjobb esetben 1,5 fokos felmelegedés várható az évszázad közepére, a legrosszabb esetben 5 fokos lenne a felmelegedés, ennek mindenféle borzalmas következményeivel.

Ha ez bekövetkezik, akkor folytatódik a szárazföldi nagy jégtakarók olvadása, ami emeli a tengerek szintjét. A fő probléma tehát a vízszint emelkedése. Az a nagy kérdés, hogy ennek a mértéke néhány 10 centiméter, vagy 1 méter, de a legborzasztóbb esetben akár több méterrel is emelkedhet a tengerek szintje.

Magyarországon valószínűleg a csapadék csökkenése várható. Az időjárási szélsőségek gyakoribbá és pusztítóbbá válhatnak, elsősorban a hőhullámok.

Továbbra is bajosnak látszik a világ éghajlatának jövője - összegezte a kutató.

Korábbi tanulmányaiban és előadásaiban a kutató egyebek között közölte: hogy a Föld globális felmelegedése kismértékben már 250 éve folyik, de az utolsó fél-egy évszázadban felerősödött. Vizsgálatok igazolják, hogy ezzel párhuzamosan egyre gyorsul a légköri koncentráció, mégpedig az üvegházhatású gázok mennyiségének növekedése miatt. Nagyon fontos lenne az alkalmazkodás a mindenképpen bekövetkező változásokhoz, másrészt ezzel párhuzamosan az emberiség alapvető érdeke az üvegházhatású gázok kibocsátásának radikális csökkentése.

Hanganyag: Herczeg Zsolt