eur:
394.16
usd:
365.31
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Vizeletből nyert őssejtekből alkotnak fogat kínai tudósok

Sikeresen képeztek emberi foghoz hasonló szöveteket vizeletből nyert őssejtekből kínai tudósok - tette közzé a Kínai Tudományos Akadémia (CAS).

A szövetek fizikai tulajdonságai, rugalmassága és keménysége közel áll az emberi fog szerkezetéhez - idézte a BBC hírszolgálata a CAS keddi közleményét, mely a Cell Regeneration Journal című online szaklapban jelent meg.

Kutatócsoportok a világ minden táján keresik, hogyan lehet pótolni az öregség vagy a rossz szájhigiéné miatt elveszített fogakat. Az őssejt népszerű területe a kutatásoknak, hiszen belőle az emberi test sokféle - egyes őssejtekből mindenféle - szövete előállítható.

A tanulmány szerint a CAS Biomedicina- és Egészségügyi Intézetének Pej Tuan-csing vezette kutatócsoportja az emberi vizeletből nyerte ki az őssejteket. Mivel a kiválasztott víz útja során magával sodor testi sejteket, laboratóriumi eljárással el lehetett különíteni olyanokat, melyeket őssejtté tudtak alakítani. Ezeket egérembrióból vett fogőssejtekkel vegyítették, majd egértestbe ültették a keveréket, amelyből három hét elteltével fogszerű szövet alakult ki.

A szövet tulajdonságai az emberi fogéhoz hasonlóak, zománccal, dentinnel, fogbéllel és fogcementtel rendelkeznek.

"Akadnak problémák a kutatással, például, hogy állati sejteket alkalmaztunk, és a fogzománc sem elég kemény, ám a további tökéletesítés meg fogja ezeket oldani" - mondta Pej.

Hozzátette, hogy a vizeletből nyert őssejtek alkalmasak a páciensre szabott fogszövet, sőt teljes fog kifejlesztésére, a jövőben pedig gyógyszertesztelésre vagy a kutatók álmának valóra váltására, a tökéletes fogregeneráló kezelésekre is megfelelő lehet.

Jamanaka Sinja, a Kiotói Egyetem munkatársa 2012-ben orvosi Nobel-díjat kapott az őssejtek kiválasztási eljárásának kidolgozásáért. Ezzel a módszerrel a felnőtt szervezet szöveteiből nyerhetők őssejtek, így nem kell az etikai és jogi kérdéseket felvető embrionális szövetekhez folyamodni.

A Londoni Egyetem őssejtkutatója, Chris Mason szerint a vizelet igen szerencsétlen kiindulási pont. "Az egyik legrosszabb forrás, hiszen először is kevés benne a sejt, ezek őssejtté alakítása pedig ritkán jár sikerrel. A szennyeződés veszélyével is számolni kell, hiszen a vizeletben nagyobb arányban találhatók baktériumok, mint a test más őssejtforrásaiban" - hívta fel a figyelmet Mason.

Az angol kutató szerint a nagy kihívás az, hogy a fogbelet idegek és erek hálózzák be, és integrálni kell, hogy a fog valóban tartós legyen.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×