Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Itt a gyors és olcsó influenzateszt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Gyors és olcsó módszert fedeztek fel az influenza felismerésére cseh tudósok. Kvantumpontokkal, azaz mesterségesen előállított, nanoméretű kristályokkal ellátott szűrőpapír mutatja ki a kórokozó jelenlétét.

Az új módszer, amelyet a jövő évtől lehet alkalmazni, a brnói Mendel Egyetem és a Közép-Európai Műszaki Intézet (CEITEC) együttműködésének eredménye.

Denisa Ranochova, az egyetem Technológiaátadási Központjának munkatársa elmondta, hogy a kutatók kérelmezték az influenzateszt szabadalmát, és jelenleg partnert keresnek, hogy megkezdhessék a piaci forgalmazást.

"Éveken keresztül sokféle módszert vizsgáltunk, amellyel azonosítani lehet az influenza vírusait. Idén jöttünk csak rá, hogyan lehet kvantumpontokkal segítségével kiválasztani őket" - magyarázta Rene Kizek, a kutatócsoport vezetője. A tudósok kadmium-szulfidot használtak, mely ultraibolya fényben világít.

A csoport egy másik kutatója, Vojtech Adam hozzátette, a módszer nagy előnye a gyorsaság, amellyel az orr vagy a garat váladékából kimutatható a vírus jelenléte. A teszt pár percet vesz igénybe, mint a terhességi tesztek, míg jelenleg erre szakosodott laboratóriumokban több napig tartó eljárással érik el ugyanezt az eredményt.

Különösen kedvező lehet az új módszer tömeges fertőzések és veszélyes járványok idején.

A kutatók elmondták: a kvantumpontokkal ellátott szűrőpapírt és ultraibolya fényű zseblámpát tartalmazó tesztet gyógyszertárakban és szupermarketekben lehet majd kapni. Bárki otthon is elvégezheti a vizsgálatot.

A kutatócsoport további célja, hogy a teszttel azonosítani lehessen az influenzavírus típusait is.