Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"A természet igyekszik kiegyenlíteni a szeszélyeit"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A télies hideg és a március végi havazás a klímaszakértő szerint nem a klímaváltozás számlájára írandó. Láng István azt mondja, a tavalyi aszály után idén nagy valószínűséggel lehetett ilyen időjárásra számítani. Az akadémikus a felkészülés fontosságát hangsúlyozza.

Egyértelmű tudományos magyarázat nincs arra, hogy miért esett a hó még március végén is - mondta az InfoRádió által megkérdezett klímaszakértő. Láng István akadémikus szerint 20-30 évente látható ilyen különleges esemény, de a klímaváltozással csak akkor lenne magyarázható, ha tíz év alatt három hasonló hosszú telünk lenne.

Az akadémikus kiemelte: ha a nyár száraz és meleg, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy a tél hideg és csapadékos lesz, vagyis a természet igyekszik kiegyenlíteni a szeszélyeit.

Hasonló, elhúzódó tél legutóbb az 1960-as években volt Láng István szerint. Kiemelte: látható az évszakok eltolódása, és ez mutatja, hogy vegyük komolyan a klímaváltozást.

A szakértő szerint ki kellene építeni egy olyan védekezési kapacitást, amivel gyorsabban tudjuk elhárítani a károkat, de ugyanilyen fontos, hogy az embereket ráébresszük, vannak olyan szélsőséges időjárási események, amelyekben el kell viselni a nehéz perceket. Hozzátette: vegyük komolyan az előrejelzéseket.

Hanganyag: Sánta András