eur:
395.05
usd:
370.93
bux:
65061.82
2024. április 19. péntek Emma

Tudományos szenzáció: hírek a Marsról

Bár hivatalos bejelentés még nincs, tudósok úgy vélik, hogy szerves anyagot talált a NASA a Marson. Az űrkutató csillagász szerint ez jelenthetné a marsi élet nyomát.

A NASA 12 évvel ezelőtt ugyanezt a "trükköt" vetette be: bejelentették, hogy az elnököt tájékoztatták egy, a Mars kutatásával kapcsolatos izgalmas fejleményről. A NASA akkor is két hetet ígért a sajtótájékoztatóig, majd egy hét múlva bejelentették: vízlefolyások nyomait találták meg a Marson.

A tudósok most arra gondolnak, hogy valószínűleg szerves anyagot találtak, erről szól majd a bejelentés - mondta az InfoRádiónak Horváth András űrkutató csillagász. Hozzátette: a Curiosity az elmúlt időszakban a marsi homokot vizsgálta. Ha szerves anyagról szól a bejelentés, akkor sikerült megtalálni az ősi marsi élet nyomait a bolygón. Egyszerű, primitív életről lehet szó, például kékalgáról, nem magasan fejlett lényekről.

Horváth András szerint az űrszonda egyelőre nem talált metán gázt, így nem lehet biológiai folyamatokra következtetni. Az is szenzáció lenne a kutató szerint, ha metánt mért volna a Curiosity.

Hanganyag: Domanits András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×