eur:
395
usd:
365.48
bux:
65377.45
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Szupertermékenység okozhatja az ismétlődő vetélést

Brit és holland kutatók szerint a méh "szupertermékenysége" okozhatja egyes nőknél az ismétlődő vetéléseket - számolt be róla a BBC hírportálja.

A nők egy részénél a méhfal sejtjei akkor is segítik az embrió beágyazódását, ha annak minősége gyenge, ezért inkább ki kellene lökődnie.

A southamptoni Anna Hercegnő Kórház és az utrechti Egyetemi Orvosi Központ orvosai hat normál termékenységű nő méhéből vettek mintát, valamint hat olyan nőéből, akik már többször átestek vetélésen.

Az így nyert méhsejteket laboratóriumi körülmények között úgy helyezték el, hogy a lehető legjobban imitálják a méhben lévő viszonyokat, majd jó és gyenge minőségű embriókat tettek a közelükbe.

Megfigyelték, hogy a normál termékenységű nőktől származó méhsejtek csak a jó minőségű embriók irányában kezdtek el növekedni, mintegy kinyúlva értük, hogy segítsék beágyazódásukat, miközben figyelmen kívül hagyták a gyenge minőségű embriókat.

Ezzel szemben azoknak a nőknek a sejtjei, akik már többször átestek vetélésen, mind a jó, mind a gyenge minőségű embriók felé növekedtek.

"Sok érintett nő bűntudatot érez amiatt, hogy testük egyszerűen kilöki a terhességet. Mi azonban azt fedeztük fel, hogy ez nem azért lehet, mert nem tudják kihordani, hanem azért, mert szupertermékenyek lehetnek, hiszen olyan embriókat is elfogadnak, amelyek normális esetben nem ágyazódnának be" - magyarázta Nick Macklon, a kutatók egyike.

A PLoS ONE című online tudományos portálon ismertetett elmélet szakértők szerint nem minden vetélést magyaráz meg, és további tesztek szükséges igazolására.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×