eur:
392.82
usd:
366.21
bux:
66887.49
2024. április 25. csütörtök Márk

Francia és amerikai tudósoké a Poincaré-díj 2012-ben

Két francia és két amerikai tudósnak ítélték oda hétfőn az Henri Poincaré matematikus nevét viselő díjat, amelyet a matematikai fizika terén elért eredményekért kaphatnak meg háromévente a területen dolgozó kutatók.

Az Henri Poincaré-díjról hagyományosan a matematikai fizika nemzetközi kongresszusán döntenek, a tanácskozást idén a dániai Aalborgban tartották.

A díjazottak közül Nalini Anantharaman a Dél-Párizsi Egyetem, Sylvia Serfaty pedig a szintén párizsi Pierre és Marie Curie Egyetem kutatója. Az amerikai díjazottak - Freeman Dyson és Barry Simon - a Kaliforniai Műszaki Egyetemen (Caltech) kutatják a matematikai fizikát.

Az 1976-os születésű Anantharaman fiatal kora ellenére máris a francia matematikai társaság alelnöke, szakterülete a kvantummechanika és a hullámtan. Új metódusainak köszönhetően megválaszolhatóvá váltak a fizika teoretikusainak felvetései, mindenekelőtt a kvantumkáosz területén.

A Poincaré-díjat 1997-ben alapították, az elismerés iránti érdeklődést idén növeli, hogy a neves francia matematikus éppen száz éve, 1912-ben hunyt el.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×