Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rekordidő alatt jutott el egy Progressz teherűrhajó a Nemzetközi Űrállomásra

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Rekordidő, az eddig szokásos közel két nap helyett alig hat óra alatt jutott el egy ember nélküli orosz Progressz teherűrhajó a kazahsztáni Bajkonur űrközpontból a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) - közölte csütörtökön a Roszkoszmosz orosz űrhajózási hivatal és a NASA amerikai űrkutatási ügynökség.

"A Progressz M-16M teherűrhajó 5 óra 18 (közép-európai idő szerint 3 óra 18) perckor kötött ki az ISS-en" - hangzik az orosz hivatal közleménye. Az űrhajó szerda éjjel 23 óra 35 (közép-európai idő szerint 21 óra 35) perckor indult Bajkonurból. Közel 2,6 tonnányi terhet vitt az űrállomásra: üzemanyagot, oxigént, vizet, élelmet, tudományos eszközöket és ajándékokat az állomáson jelenleg tartózkodó hat - három orosz, két amerikai és egy japán - kozmonautának.

Az eddig példátlanul rövid idő egy új megközelítési és kikötési technikának köszönhető. Az előző hónapban történt már erre kísérlet, de az kudarcot vallott: egy Progressz M-15M július 22-én levált a Nemzetközi Űrállomásról, majd megpróbált újra rácsatlakozni. Ez nem sikerült, és az új dokkolórendszer hibái miatt a kísérletet el kellett halasztani, míg végül a július 29-i újabb próbálkozás sikerrel járt.

Bár Oroszország nem az egyetlen, amely eddig utánpótlást tudott küldeni a mintegy 350 kilométerre lévő ISS-re, jelenleg egyedül képes a küldemények eljuttatására és a legénység felváltására, amióta tavaly nyáron leselejtezték az utolsó amerikai űrrepülőgépet, az Atlantis űrsiklót. Tavaly azonban egy sor probléma jelentkezett az orosz űrszektorban, ami több műhold és más űreszköz elvesztésével járt.