Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kiderült, miben különböznek a többi embertől a pszichopaták

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Gyilkosság és erőszak miatt börtönbüntetésüket töltő elítéltek agyának letapogatásos vizsgálatakor minden eddiginél meggyőzőbb bizonyítékot találtak brit kutatók arra, hogy a pszichopaták agyi szerkezete eltér a normálistól.

A londoni King's College pszichiátriai intézetének munkatársai szerint a pszichopaták agyában lévő eltérések még más erőszakos bűncselekményt elkövető, antiszociális bűnözőktől is megkülönböztetik őket.

Nigel Blackwood kutatásvezető elmondta: annak lehetősége, hogy az agyi szkennereket felhasználhatják az erőszakos bűnözők ezen alcsoportjának azonosítására és diagnosztizálására, fontos következménnyel járhat kezelésük tekintetében.

A tanulmányból kiderült, hogy az együttérzés hiányával jellemezhető pszichopaták agyában kevesebb a szürkeállomány mennyisége egyes fontos területeken, azokban a régiókban, amelyek nélkülözhetetlenek más emberek érzelmeinek megértésében.

Miközben kognitív és viselkedési terápiák segíthetik az antiszociális személyiségzavarral élő emberek kezelését, addig ezek a megközelítések nem működnek az agykárosodással élő pszichopatáknál - magyarázta Blackwood.

Essi Viding, a University College of London professzora kívülállóként úgy értékelte Blackwood eredményét, hogy az "nyomós új bizonyítékkal" szolgált annak fontosságára, hogy különbséget tegyenek pszichopata és nem pszichopata emberek között.

A megállapításnak az igazságügyi rendszerre nézve is lehetnek következményei, hiszen a pszichopátia agyi funkciókhoz kötése növeli annak lehetőségét, hogy a védelem beszámíthatatlanságra hivatkozik. A tavaly júliusban 77 embert lemészároló norvég Anders Behring Breivik pere felerősítette az érdeklődést aziránt, hogy mi zajlik egy erőszakos bűnelkövető fejében. A bíróság által kijelölt két pszichiátercsoport Breivik vizsgálatát követően ellentétes következtetésre jutott mentális egészségét, beszámíthatóságát illetően. Maga a gyilkos hevesen kikelt az ellen, hogy őrültnek nevezték.

Blackwood csoportja mágneses rezonanciás képalkotó eljárással (MRI) tapogatta le 44 felnőtt férfi bűnöző agyát, akiknél korábban már antiszociális személyiségzavart diagnosztizáltak, és valamennyien erőszakos bűncselekményt követtek el. Közülük 17-nél pszichopátiát is megállapítottak. Rajtuk kívül további 22 egészséges, nem-bűnöző ember agyi szkennelését is elvégezték a vizsgálatsorban.

Az eredmények azt mutatták, hogy a pszichopaták agyának bizonyos területein (a prefrontális kéreg elülső nyúlványa és a halántéklebeny elülső része) egyértelműen kevesebb szürkeállomány van. E területek sérülése az együttérzés hiányával, a félelemre és a stresszre adott nem megfelelő válasszal, a bűntudat és a zavar hiányával köthető össze.