eur:
394.22
usd:
369.07
bux:
65632.01
2024. április 23. kedd Béla

A denevérben is kimutatták az influenzavírust

Első ízben mutatták ki amerikai kutatók denevéreknél influenzavírus genetikai anyagát, azt viszont nem lehet tudni, hogy mekkora veszélyt jelent a kórokozó az emberre.

Ez az első jól dokumentált beszámoló arról, hogy a szárnyas emlősöket is megbetegítheti az influenza. A felfedezésről az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) számában jelent meg tanulmány.

Az influenza egyaránt sújtja az embereket, a madarakat és a sertéseket, de kimutatták már kutyáknál, lovaknál, fókáknál és bálnáknál. Öt évvel ezelőtt orosz virológusok bejelentették, hogy denevéreknél is kimutatták az influenzavírust, viszont sohasem tárták a nyilvánosság elé a bizonyítékokat.

Az Egyesült Államok járványügyi hatóságának (CDC) kutatói 2009-ben és 2010-ben Guatemalában több mint 300 denevért fogtak be. A továbbiakban a kutatók a veszettségre vizsgálták a bőregereket, de azt is megnézték, hogy milyen egyéb kórokozókkal fertőzöttek a denevérek. Így bukkantak rá a kis sárgavállú gyümölcsdenevér (Sturnira lilium) bélrendszerében az influenzavírus genetikai anyagára.

Ezek a denevérek, amelyek gyümölcsökkel és rovarokkal táplálkoznak, nem harapják meg az embert. Azt viszont nem lehet kizárni, hogy a kórokozóval valamilyen olyan mezőgazdasági terményt, gyümölcsöt fertőzhetnek meg, amelyet elfogyasztva az ember megbetegszik.

A tudósok feltételezése szerint a denevérek évszázadokkal ezelőtt fertőződhettek meg, azóta a vírus mutálódhatott szervezetükben, és új törzs alakulhatott ki. Az új vírust nem sikerült tenyészteni sem tyúktojásban, sem emberi sejtkultúrában, ahogy ezt a "hagyományos" influenzavírusokkal teszik. Ennek ellenére az új törzs veszélyt jelenthet az ember számára. Így például az "átlagos" influenzavírusokkal géneket cserélhet, igen veszélyes kórokozóvá válva, amely világjárványt indíthat el.

"Ezt a lehetőséget vázolja fel a Fertőzés (Contagion) című film" - emelte ki Ruben Donis, a CDC kutatója, a tanulmány társszerzője, aki szerint elképzelhető, hogy a múltban megfertőződtek emberek a vírussal. Most, hogy a tudósok ismerik a kórokozó jellemzőit, megkísérlik kimutatni más denevérfajoknál, egyéb állatoknál és az embernél.

Azt is vizsgálják, hogy mennyire képes fertőzni a kórokozó, ehhez az influenzavírust hordozó denevérektől vért vesznek, majd megkísérlik egészséges egyedek megfertőzését.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 23. 09:18
×
×
×
×