eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Hitte volna? "Gyorshajtók" a csigák

A csigák valósággal "gyorshajtónak" számítanak az evolúció útján: tudósok szerint egyes képviselőik genetikailag rendkívül gyorsan tudnak alkalmazkodni új körülményekhez.

Nemzetközi kutatócsoport több ezer önkéntes csigagyűjtő segítségével elemezte 15 európai országban a csigák képességét a gyors alkalmazkodásra.

Eredményeik alapján az életkörülményeikben és a rájuk leselkedő ellenségek világában bekövetkező változásokra a csigák gyors választ adnak. A szakemberek a csigaházak színéről és mintájáról gyűjtött régi és friss adatok - félmillió ligeticsiga-példány - összevetésével jutottak erre a következtetésre.

Az Európa-szerte elterjedt ligeti vagy sávos csiga (Cepaeas nemoralis) mindössze ötven év alatt ment át genetikai változáson. "Ez rövid idő az evolúcióban" - mondta Christian Anton, a kutatás németországi koordinátora. Ez az időszak 15-20 csigagenerációt tesz ki. "Nem tudjuk, mik a változás okai, és hogy az éghajlat szerepet játszik-e" - mondta a hallei tudós.

A kutató szerint a sárga csigaházak - amelyek a legkevésbé melegszenek át a napsütéstől - németországi élőhelyükön homokszínt öltöttek. Más helyeken élő példányok egyszerűen csak árnyékba húzódtak a nap elől. A kutatás azt is kimutatta, hogy a kontinensen csökkent a csak egy csíkkal színezett csigaházak mennyisége. A tudósok még erre sem találtak magyarázatot.

Önkéntesek Európa-szerte háromezer helyszínen segítettek a nemzetközi kutatócsoportnak, hogy lehetővé tegyék a kiterjedt adatgyűjtést - írták meg a szakértők a PLoS One című online tudományos folyóiratban.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×