eur:
394.6
usd:
369.83
bux:
65173.95
2024. április 19. péntek Emma

Tovább keresik az Air France-gép fekete dobozait

Közel két évnyi kutatás után megtalálták az Air France Rio de Janeiróból Párizsba tartó AF447-es járatának a roncsait az Atlanti-óceánban, amelyekben holttesteket is felfedeztek. A maradványokat egy hónapon belül felszínre hozzák, és megkezdik az azonosításukat. A 2009. június elsején bekövetkezett katasztrófában 228-an vesztették életüket, közülük négyen magyarok voltak. A francia hatóságok most azt remélik, hogy hamarosan sikerül lokalizálniuk a gép fekete dobozait is, és végre kiderülhet, hogy mi okozta a tragédiát.

Három sikertelen expedíció után a franciák március 25-én indították el a negyediket, és az általuk megbízott amerikai Woods Hole óceánkutató intézet Alucia nevű hajója a korábbiaknál lényegesen nagyobb, mintegy tízezer négyzetkilométernyi területet vizsgált át. Érdekes módon a keresés célja ezúttal nem az volt, hogy a roncsokat megtalálják, hanem az, hogy lokalizálják a gép becsapódási helyét.

A kutatást megrendelő francia Vizsgálati és Elemző Iroda vezetője szerint ennek az új megközelítésnek köszönhető, hogy aránylag hamar sikerült eredményt elérniük. A hajóról lebocsátott tengeralattjáró eddig a gép motorjait és szárnydarabjait fényképezte le, és ezek alapján az iroda munkatársai csaknem biztosak abban, hogy az AF-447-es járat maradványairól van szó.

"Kifejezetten biztató, hogy a roncsok a képek alapján nem szóródtak szét túlságosan, így reális esélyt látunk a fekete dobozok megtalálására is - nyilatkozta a sajtónak Jean-Paul Troadec, a Vizsgálati és Elemző Iroda igazgatója. Hozzátette: "A kérdés most az, hogy amennyiben ez bekövetkezik, a műszerek által rögzített adatokat fel tudjuk-e használni."

Az új fejleményeket az Airbus és az Air France vezetői is üdvözölték, a két cég ugyanis eddig több mint 17 millió eurót, mai árfolyamon mintegy 4,5 milliárd forintot fizetett ki a kutatások finanszírozására. A kutatásnak azért óriási a tétje, mert a francia pilóták egy része meg van győződve arról, hogy a tragédiát a külső légnyomás változását mérő, egyben a sebesség kiszámításához információkat szolgáltató, úgynevezett Pitot-csövek eljegesedése okozta.

Egyebek mellett ez a magyarázata annak, hogy néhány hete a gyártó és az üzemeltető ellen eljárás indult a baleset kapcsán, nem szándékos emberölés címen. Ha kiderül, hogy valóban a Pitot-csövekkel volt baj, úgy az nem csak az Airbus és az Air France, hanem a repülés biztonságára felügyelő hatóságok felelősségét is felvetné. A francia vizsgálati iroda vezetői mindenesetre máig állítják: a Pitot-csövek esetleges meghibásodása a baleset okainak csupán az egyik eleme lehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×