eur:
393.16
usd:
368.4
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Fájdalmat csillapíthatnak a kanabisszal

A kanabisz szívása enyhítheti a krónikus neuropátiás fájdalmat, segíti az ettől szenvedők alvását - közölték kanadai kutatók. A Canadian Medical Association Journal című szakfolyóiratban ismertetett kis létszámú tanulmányba 21 felnőttet vont be Mark Ware, a montreali McGill Egyetem munkatársa és csoportja.

A vizsgálatban részt vevő, neuropátiás fájdalommal élő páciensek öt napon át, naponta háromszor szippantottak be pipán keresztül megszabott mennyiségű marihuána füstöt. A neuropátiás fájdalom az idegrendszer károsodása vagy működészavara miatt jön létre, kezelésére kevés lehetőség van.

A tanulmány megállapítása szerint egyetlen belélegzés (25 milligramm) a 9,4 százalékos tetrahidrokannabinolból (THC) hatékonynak bizonyult a fájdalom csökkentésében. A klinikai kipróbálásban használt kevésbé hatékony, kisebb THC-koncentrációjú (6 százalékos és 2,5 százalékos hatóanyag tartalmú) növénnyel, illetve a placebóval nem sikerült elérni a megfelelő fájdalomcsökkentő hatást.

Az önkéntesek hangulatában és életminőségében nem figyeltek meg változást a kutatók a szer ilyen mennyiségű használata után. A pácienseknél mellékhatásként előfordult fejfájás, szemszárazság, a neuropátiás fájdalom helyén égő érzés, zsibbadás és köhögés.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×