eur:
395.07
usd:
370.86
bux:
65115.92
2024. április 19. péntek Emma

A D-vitamin kétszáznál több gén működését befolyásolja

A D-vitamin kétszáznál több gén működését befolyásolja, köztük olyanokét, amelyek a rák vagy az autoimmun betegségek kialakulásával függenek össze - állapította meg egy brit és kanadai szakemberekből álló kutatócsoport.

"Tanulmányunk meglehetősen drámai módon mutatja meg a D-vitamin egészségünkre gyakorolt széles körű hatását" - hangsúlyozta Andreas Heger kutatásvezető, a brit Oxfordi Egyetem funkcionális genomikai részlegének munkatársa.

A D-vitamin az emberi DNS-t egy receptoron (VDR) keresztül befolyásolja, amely a genom meghatározott helyeihez kötődik. Heger csoportja e pontok feltérképezése során 200-nál több olyan gént azonosított, amelyekre közvetlenül hatással van a "napfényvitamin".

A D-vitamin hiánya jól ismert kockázati tényezője az angolkórnak, de korábbi kutatások szerint összefüggésben állhat az autoimmun betegségekre, valamint bizonyos ráktípusokra vagy akár a demenciára való nagyobb fogékonysággal is.

Most a kutatócsoport áttekintette a géntérképnek azokat a régióit, amelyek kapcsolatba hozhatók különböző betegségekkel. Megállapították, hogy jelentősen több VDR-kötés van a DNS-molekula azon szakaszaiban, amelyek néhány gyakori autoimmun betegséggel hozhatók kapcsolatba, például a szklerózis multiplexszel, az 1-es típusú diabétesszel vagy a Crohn-betegséggel. Ugyancsak sűrűbb kötődési pontokra bukkantak a genom rákkal, például a leukémiával és a vastagbélrákkal összefüggésbe hozott területein.

A D-vitamin emberi egészségre vonatkozó fontosságát alátámasztó eredményeket hétfőn tették közzé a Genome Research című szakfolyóiratban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×