Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Meglepő kutatási eredmény a tavalyi cunami okáról

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ritka kettős földrengés váltotta ki újabb kutatások meglepő eredménye szerint a 2009 szeptemberében a Csendes-óceán déli vidékén pusztító cunamit.

A szeptember 29-i rengések nyomán feltámadó szökőár Szamoán, Amerikai Szamoán és Tongán szedett halálos áldozatokat, de korábban úgy gondolták, mindezért egyetlen, a Richter-skála szerinti 8,1 erősségű földrengés volt a felelős.

Most azonban egymástól függetlenül és eltérő módszerekkel dolgozó két kutatócsoport is arra a meglepő megállapításra jutott, hogy a természeti katasztrófához két, egyenként 8-as erősség feletti rengés vezetett alig néhány perc különbséggel. A szakemberek felhívták a figyelmet, külön érdekesség, hogy a két rengés más törésvonalak mentén jelentkezett. Azt még nem tudták megállapítani, melyik volt az első - derült ki a Nature című tudományos folyóiratban közölt tanulmányokból.

A földtani kutatókat tavaly óta foglalkoztatta a rejtély, amely a cunamit övezte. Az eredeti - egy földrengésről szóló - teóriáknak ugyanis nem felelt meg a szökőár lefolyása. A pusztító hullámok nem a várt időben érték el a partokat, és az utórengések sem az eddig ismert módon, az epicentrum körül jelentkeztek.

Új-zélandi szakemberek GPS-adatokat és mélytengeri cunami hullámok megfigyelésével jutottak arra a megállapításra, hogy egy 8,1-es és egy 8-as erősségű rengés tört ki a katasztrófa napján.

Tőlük függetlenül dolgozó amerikai kutatók azt is tudni vélik, hogy a 8,1-es rengés megelőzte a másikat.

Abban mindkét kutatócsoport és szakértők is egyetértenek, hogy a pontosabb ismeretek megszerzéséhez még további munkára van szükség.