Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A tudományos valóságshow \"az űrutazás történelmének legnehezebb kísérlete\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Immár hatvan napja él elzártan, a Mars-utazást szimuláló Mars 500 nevű projekt keretében hat fiatal férfi egy zárt konténerben Moszkvában.

A három orosz, egy kínai, egy olasz és egy francia férfi összesen 520 napot tölt el összezárva - ennyi ideig tart a feltételezések szerint egy jövőbeli utazás a Marsra és vissza.

Az "űrutazók" egyelőre nem unatkoznak. "Egyikük sem akar még kijönni" - mondta el Peter Gräf, a Német Légi és Űrhajózási Központ (DLR) projektvezetője. Mind a hatan lelkesek bent, lassan kialakulnak a szokásaik is.

Az űrhajó-szimulátor konténer a Big Brother című valóságshowhoz hasonló környezetet teremt a bentlakóknak: mindenhol kamerák függnek, amelyek ellenőrzik, hogy a kísérletben résztvevők valóban teljesítik-e a kutatási projekt összesen száz feladatát.

Jens Titze, az Erlangen-Nürnbergi Egyetem munkatársa elégedett az eddigi eredményekkel, hiszen a vizsgálati személyek nagyon jól közreműködnek.

A csapat táplálkozását is felügyelet alatt tartják: orvosok jó előre meghatározták az étlapot. Az "űrhajósoknak" azt kell enniük, amit kapnak, és rendszeresen vizeletmintát kell adniuk. A kutatók többek között azt vizsgálják, milyen hatása van az ételben lévő konyhasó mennyiségének a részvevők vérnyomására.

"A Mars 500 az űrutazás történelmének legnehezebb kísérlete" - fejtette ki Oliver Twickel, a német hadsereg századosa, aki tapasztalatból beszél: egy évvel korábban hasonló körülmények között 105 napot töltött megfigyelés alatt a "moszkvai világűrben".

"A napok során az embernek egyre több tapasztalata lesz, de ezzel párhuzamosan csökken a motivációja is, mivel olyan dolgokat kell elvégeznie, amelyeket már sokszor csinált" - mesélt emlékeiről Twickel.

A Mars 500 résztvevői jelenleg pszichológiai és testi kísérleteket és teszteket végeznek.

"Felkelés után négy-öt feladatot kell elvégeznünk reggeliig" - írja naplóbejegyzésében a francia Romain Charles az Európai Űrügynökség (ESA) honlapján.

Bár a hat férfinak kevés szabadideje van, jut idejük egymás megismerésére is. Wang Yue például francia társát tanítja a meglehetősen bonyolult kínai kalligráfia művészetére.

Charlest születésnapján utastársai nemrég süteménnyel köszöntötték, sőt, a francia férfit egy Moszkvában élő barátnője is felhívhatta telefonon és anyanyelvén kívánhatott neki boldog születésnapot. A külvilággal való kapcsolattartásra azonban már nincs lehetőség, mivel a szimulációs program szerint az űrhajó elhagyta azt a zónát, amelyben még beszélhetnek a "földi állomással".