eur:
394.3
usd:
369.52
bux:
65275.15
2024. április 19. péntek Emma

A tudományos valóságshow "az űrutazás történelmének legnehezebb kísérlete"

Immár hatvan napja él elzártan, a Mars-utazást szimuláló Mars 500 nevű projekt keretében hat fiatal férfi egy zárt konténerben Moszkvában.

A három orosz, egy kínai, egy olasz és egy francia férfi összesen 520 napot tölt el összezárva - ennyi ideig tart a feltételezések szerint egy jövőbeli utazás a Marsra és vissza.

Az "űrutazók" egyelőre nem unatkoznak. "Egyikük sem akar még kijönni" - mondta el Peter Gräf, a Német Légi és Űrhajózási Központ (DLR) projektvezetője. Mind a hatan lelkesek bent, lassan kialakulnak a szokásaik is.

Az űrhajó-szimulátor konténer a Big Brother című valóságshowhoz hasonló környezetet teremt a bentlakóknak: mindenhol kamerák függnek, amelyek ellenőrzik, hogy a kísérletben résztvevők valóban teljesítik-e a kutatási projekt összesen száz feladatát.

Jens Titze, az Erlangen-Nürnbergi Egyetem munkatársa elégedett az eddigi eredményekkel, hiszen a vizsgálati személyek nagyon jól közreműködnek.

A csapat táplálkozását is felügyelet alatt tartják: orvosok jó előre meghatározták az étlapot. Az "űrhajósoknak" azt kell enniük, amit kapnak, és rendszeresen vizeletmintát kell adniuk. A kutatók többek között azt vizsgálják, milyen hatása van az ételben lévő konyhasó mennyiségének a részvevők vérnyomására.

"A Mars 500 az űrutazás történelmének legnehezebb kísérlete" - fejtette ki Oliver Twickel, a német hadsereg századosa, aki tapasztalatból beszél: egy évvel korábban hasonló körülmények között 105 napot töltött megfigyelés alatt a "moszkvai világűrben".

"A napok során az embernek egyre több tapasztalata lesz, de ezzel párhuzamosan csökken a motivációja is, mivel olyan dolgokat kell elvégeznie, amelyeket már sokszor csinált" - mesélt emlékeiről Twickel.

A Mars 500 résztvevői jelenleg pszichológiai és testi kísérleteket és teszteket végeznek.

"Felkelés után négy-öt feladatot kell elvégeznünk reggeliig" - írja naplóbejegyzésében a francia Romain Charles az Európai Űrügynökség (ESA) honlapján.

Bár a hat férfinak kevés szabadideje van, jut idejük egymás megismerésére is. Wang Yue például francia társát tanítja a meglehetősen bonyolult kínai kalligráfia művészetére.

Charlest születésnapján utastársai nemrég süteménnyel köszöntötték, sőt, a francia férfit egy Moszkvában élő barátnője is felhívhatta telefonon és anyanyelvén kívánhatott neki boldog születésnapot. A külvilággal való kapcsolattartásra azonban már nincs lehetőség, mivel a szimulációs program szerint az űrhajó elhagyta azt a zónát, amelyben még beszélhetnek a "földi állomással".

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×