eur:
394.46
usd:
370.45
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Újabb tudományos szenzáció a vörösborról

A tudósok is szeretik a vörösbort, legalábbis kutatni. Tudjuk már, hogy jó például fogszuvasodás, szívproblémák, gyulladások ellen. Most az agykutatók dobták be magukat. A kékszőlő legfontosabb hatóanyaga, amely a borban is benne van, csökkenti szélütés esetén az agyi károsodás mértékét.

A sokak számára reményt keltő vizsgálat eredményeit a Journal of Experimental Neurology közölte.

A vörösborban egész sor bioaktív anyag található, amelyek közül az utóbbi években a rezveratrol lett a legismertebb. Vizsgálatok igazolták, hogy ez a polifenol mind a rosszindulatú daganatok előfordulását, mind a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát jelentősen csökkenti.

Sylvain Doré vezetésével a Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem munkatársai egereken kísérleteztek. Az egészséges állatok egyetlen alkalommal, mérsékelt adagban kaptak rezveratrolt, majd a vizsgálók két óra múlva az erek elzárásával agyi katasztrófát idéztek elő. Azt találták, hogy azok az egerek, amelyek korábban rezveratrol kezelésben részesültek, sokkal kisebb mértékű agyi károsodást szenvedtek, mint a kezeletlen állatok.

A kutatók úgy vélik, hogy a rezveratrol a hemoxigenáz nevű enzim szintjét növeli. Ez az enzim védi az idegsejteket a károsodástól. Amikor az agyi katasztrófa a vérellátás megszűnése miatt bekövetkezik, ennek az enzimnek a magasabb szintje mérsékli az idegsejtek sérülését.

Az előzetes rezveratrol kezelésben nem részesülő egerek agysejtjeit a hemoxigenáz enzim nem óvta az oxigénhiánytól, így azok elhaltak és ez az állatok pusztulásához vezetett. "Vizsgálatunk eredménye szerint, a rezveratrol fokozza az agyszövet ellenállását a vérellátás zavara ellen" - mondta a munkacsoport vezetője.

Évekkel ezelőtt a francia paradoxon fogalma terjedt el. A francia ellentmondásnak az a lényege, hogy miközben a franciák sokkal több telített zsiradékot fogyasztanak, mint több környező ország polgárai, magasabb a koleszterinszintjük is, mégis sokkal kevesebb körükben a szívinfarktus okozta halál, mint a szomszédos országokban. Ezt több szakember a helyi vörösbor rendszeres, de mértékletes fogyasztásával magyarázta.

Doré professzor fölhívja a figyelmet arra, hogy eredményeik alapján hiba lenne, ha bárki is rezveratrolt tartalmazó táplálékkiegészítőt, multivitamin-készítményt kezdene szedni.

Vizsgálatuk nem jelenti azt, hogy az ilyen szerek bármilyen adagban is kedvező hatásúak. Ezek állatkísérletes adatok és klinikai vizsgálatokra van szükség emberekre vonatkozó ismeretekhez.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×