eur:
393.67
usd:
369.29
bux:
65816.93
2024. április 23. kedd Béla

A britek szén-dioxidot alakítanának üzemanyaggá

Egy angol kutatási program olyan porózus anyagok előállítását tűzte ki célul, amelyek megkötik, majd más, üzemanyag gyártására felhasználható vegyületekké alakítják át a szén-dioxidot.

Az egész folyamat energiaszükségletét napelemek fedeznék. A megvalósításon a Bathi, a Bristoli és a Nyugat-angliai Egyetem, valamint a Bristoli Robotika Laboratórium munkatársai munkálkodnak. A kutatók azt remélik, hogy a porózus anyagokkal a jövőben gyárkéményeket lehetne szigetelni, megkötve a levegőben lévő szén-dioxidot, mérsékelve ezzel az éghajlatváltozás hatásait.

A probléma csupán annyi, hogy a jelenlegi folyamatoknál külön technológiát alkalmaznak a szén-dioxid tárolására és felhasználására - magyarázta Frank Marken a BBC News-nak. A Bathi Egyetem nyugalmazott docense szerint a folyamatok kombinációjával növelni lehetne a hatékonyságot, minimalizálva a széndioxid-csökkentés energiaigényét.

A program egyik legnagyobb erénye, hogy a mikroorganizmusok természetes képességeit kiaknázva csökkentené a légköri szén-dioxid szintjét, ugyanakkor áramot vagy hidrogént termelne. Jelenleg azonban még nem létezik olyan technológia, amely nagy léptékben képes volna megkötni és feldolgozni a levegő szén-dioxidját.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Nagyon lassan gyógyulnak a költségvetés fájdalmas sebei

Nagyon lassan gyógyulnak a költségvetés fájdalmas sebei

Az év első három hónapjában az áfabevételek még mindig gyengén muzsikálnak, a kamatkiadások mindenre rátelepednek, a közösségi közlekedésre most kirívóan többet költ az állam, viszont a rezsivédelmi kiadások visszafogottabbak. Ezt lehet kiolvasni az államháztartás idei első negyedéves részletes folyamataiból, ami tulajdonképpen nem hozott nagy meglepetéseket, hiszen a magyar gazdaság tavalyi recesszióból történő kilábalása is lényegesen lassabb, mint korábban várták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×