Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Pulóverként hordható akku táplálja majd az iPodot és a mobilt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Milyen lesz a közeljövő akkumulátora? Lágyabb, hajlékonyabb, és ruhaként is hordható. Hogy a válasz mennyire nem vicc, arra bizonyíték az \"Advanced Materials\" című tudományos folyóirat cikke, amely a linzi egyetem ilyen irányú kutatásairól számol be. Azon dolgoznak a tudósok, hogy hajlékonyabbá tegyék a ma még kemény anyagból készült energiaforrásokat, és így akár a textíliákba is bedolgozhassák, hogy például táplálja a zsebben tartott iPodot vagy mobilt.

Egyelőre az újra fel nem tölthető elemekig jutottunk a mutatvánnyal - számolt be az Advanced Materialsnak Siegfried Bauer. A linzi Johannes Kepler Egyetem Fizikai Kutatóintézetének professzora azt mondja: a hajlékony energiaforrás már létezik, de ezeket nem csak formálni, hanem nyújtaniuk is kellene ahhoz, hogy ruhákba építsék. Ráadásul úgy, hogy ne lehessen látni és érezni.

Olyan őskövületeket vizsgálunk ahhoz, hogy megfelelő vegyi összetételű akkucellákat találjunk, mint a cink-szén elemek - mondta a fizikus. A hőskorban a technikusok gyakran dolgoztak zselével, ami részben ismét előbukkanhat az elfeledettségből. Ez az anyag passzol ugyanis a leginkább a flexibilis cellák elkészítéséhez.

Legnagyobb kihívása a kísérletnek a megfelelő elektromos teljesítmény elérése - ismerte be Bauer. A linzi tudóscsoport most az úttörőkhöz hasonlóan egyfajta zseléporral, illetve gőzzé alakítható aranyréteggel kísérletezik. Egyelőre egyszer használatos elemként működnek a prototípusok. Ezekből kellene feltölthető akkumulátorokat fejleszteniük a szakembereknek. Ha sikerül, már csak idő kérdése, hogy felhúzhassuk magunkra az első energia-pulóverünket.