Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Pszichiáter sem tudja teljes bizonyossággal kiszűrni az erőszakra készülőket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Száz százalékban nem lehet kiszűrni azokat az embereket, akik erőszakos cselekményre készülnek, a pszichiátriai ellátórendszer hiányosságai miatt kikerülhetnek az orvosi kontroll alól mentális zavarokkal küszködők - állítja Kurimay Tamás, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke annak kapcsán, hogy elmúlt időszakban több olyan bűncselekmény történt, amelynek elkövetőjével szemben felmerült beszámíthatóságának kérdése. Hétfőn a Győr-Moson-Sopron megyei Tényőn irtotta ki családját egy pszichiátriai kezelés alatt álló férfi, aki önmagával is végzett.

A pszichiáter szerint a mentális betegellátás az egészségügyön belül indokolatlanul hátrányos helyzetben van Magyarországon; a pszichiátriai gondozók finanszírozása tíz év alatt egynegyedére csökkent, alacsony az e területen dolgozó orvosok és szakasszisztensek bérezése, illetve rezidensnek is kevés orvos jelentkezik.

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet (OPNI) a korszerűtlenségére hivatkozva szüntették meg, ami Kurimay Tamás szerint egy "nagyon félreértelmezett demagógia" volt. Megjegyezte, az ott végzett szakmai munka - kutatás, információgyűjtés - egy része átkerült ugyan az Országos Pszichiátriai Központhoz, de az OPNI bezárása előkészítetlen volt.

Ezért történhetett meg, hogy sok, mentális problémával küszködő beteg kikerült a rendszerből, az orvosi kontroll alól, sokan közülük hajléktalanok lettek, nőtt az agresszív cselekmények száma és többen váltak munkanélkülivé - hívta fel a figyelmet a szakember.

A társadalmi problémák önmagukban is növelik a pszichiátriai megbetegedések lehetőségét. Ez egy olyan össztársadalmi probléma, amelyet a szakember szerint nem csak az egészségügyi rendszerrel kell megoldani.

Bizonyos társadalmi változások befolyásolják például az öngyilkosságok számának alakulását. Megfigyelhető, hogy amennyiben egy társadalomban nő az agressziószint, azzal párhuzamosan a pszichiátriai betegeknél is növekszik az agresszió. Ha a társadalmi elégedetlenség, a szociális lemaradás, a gazdasági válság hatásai összeadódnak, növelik annak valószínűségét, hogy sokkal több lesz az agresszív cselekmény, és sokkal több mentális betegséggel élő lesz áldozata az erőszakos eseményeknek - magyarázta.

Az elmúlt hónapok eseményei - a pécsi lövöldöző egyetemista, illetve a 22 ember megölésére készülő S. Ábel, vagy a tényői családi tragédia - kapcsán Kurimay Tamás kifejtette: egy jobban működő ellátórendszer korábban kiszűrhette volna ezeknél az embereknél, hogy baj van, de száz százalékban megakadályozni, megelőzni ezeket az erőszakos cselekményeket nem lehet.

Kurimay Tamás egyben hangsúlyozta: megállapítani azt, hogy ezek a cselekmények elkerülhetők lettek volna, ha az elkövető szakemberhez kerül, csak a konkrét esetek ismeretében lehetséges. Az viszont nem kétséges, hogy a kezelés sikerességéhez a páciens együttműködése is szükséges - mutatott rá a pszichiátriai társaság elnöke.