eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A mellkas felnyitása nélkül is összekapcsolható a szívbillentyű

A szívnek betegségek következtében rosszul záró vagy nyíló billentyűit szükség esetén műtéttel évtizedek óta tudják kezelni, cserélni, de egy új technika az egyik billentyű hibáját a mellkas fölnyitása nélkül is jelentősen javíthatja. Az új eljárásról az Amerikai Szívgyógyász Kollégium idei kongresszusán számoltak be.

A vér áramlását a testen belül a szív ritmusos működése biztosítja, de a szíven belül a vér mozgását négy szívbillentyű teszi lehetővé. Különböző, gyulladásos betegségek következtében főleg a bal szívkamra és szívpitvar között lévő, kéthegyű billentyű működése károsodik és ez már gyermekkorban okozhat súlyos zavarokat.

A kéthegyű billentyű olyan, mint a kétszárnyú ajtó. Egészséges állapotban mindkét szárnya kitárul és ilyenkor a felül lévő szívpitvarból a vér beáramlik a kamrába, majd amikor a szívkamra összehúzódik, a benne lévő magas nyomás a billentyű mindkét szárnyát tökéletesen összezárja.

Előfordul, hogy gyulladás következtében a két ajtó - a billentyű két szárnya - középen nem tapad össze, és ilyenkor a vér a magas nyomású kamrából az alacsony nyomású pitvarba visszafúj. A jelenség olyan, mint a megvetemedett kétszárnyú ajtó esetében a huzat, csak itt minden egyes szívösszehúzódás esetén a vér rossz irányú áramlása állandóan ismétlődik.

A sebészeti megoldás általában a rosszul működő kéthegyű billentyű cseréje, igen kitűnő műbillentyű beültetésével. Ezt a szívsebészek manapság már kitűnő eredménnyel végzik, de ez azért altatásban végzett operáció. A most ismertetett módszer során nincs altatás, a mellkast nem kell fölvágni és a bemutatott adatok tanúsága szerint hatékonysága szerencsés esetben alig gyengébb a műtéti megoldásénál.

A beavatkozás úgy kezdődik, mint a szívroham alkalmával a koszorúerekbe csúsztatott szívkatéter bevezetése, csak itt a katéter vége a szívüregbe kerül. A rosszul záró billentyű túlságosan laza szárnyainak szélét a katéterből kinyúló kapocs szorosabbra fogja. Ezzel a "vérhuzat" mértéke jelentősen csökkenthető, a szív teljesítménye javul.

A kapocs, a MitraClip másfél éve került kórházi fölhasználásra Európában és a kedvező tapasztalatok alapján remélik, hogy az Egyesült Államokban is engedélyezik alkalmazását. Az sem utolsó szempont, hogy műtét helyett - első próbálkozásnak - kapocs beültetése a gyártó cégnek egymilliárd dollár bevételt ígér.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
A mesterséges intelligencia betört a vállalati világba - Hogyan használjuk a generatív AI-t üzleti környezetben?

A mesterséges intelligencia betört a vállalati világba - Hogyan használjuk a generatív AI-t üzleti környezetben?

A gépi tanuláson (machine learningen) alapuló alkalmazások és szolgáltatások már átszövik mindennapjainkat, elég csak a különböző streaming szolgáltatók ajánlórendszereire vagy az okostelefonunk arcfelismerésére gondolni. Ennek adott extra löketet a ChatGPT-t is meghajtó GPT-3 és hozzá hasonló transformer alapú modellek megjelenése, ami széles körben is a felhasználók kezébe adta a folyékonyan kommunikáló algoritmus élményét. Miképp segíthetnek a nagy nyelvi modellek az üzleti folyamatok hatékonyabbá tételében? Erről tart előadást április 23-ai AI in Business rendezvényünkön Ignácz Péter a KPMG managere. 

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×