Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mobiltelefon a munkavállalók hatékonyságának ellenőrzésére

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A felhasználó mozgásainak felismerésére képes mobiltelefont fejlesztett ki a japán KDDI telekommunikációs vállalat, remélve, hogy az új mobil hatékony eszköz lehet a felügyelet nélkül hagyott alkalmazottak ellenőrzésére.

Az új mobiltelefonban nem kamerával vagy mikrofonnal "kémkednek", hanem a hordozható elektronikai eszközöknél már jól bevált gyorsulásérzékelőt használják a különféle mozgások megkülönböztetésére.

A gyorsulásmérőből származó adatokat a telefon egy nagyobb teljesítményű szerverre küldi, amely a speciális analitikai szoftverrel még azt is képes megkülönböztetni, ha létrára mászik, vagy éppen padlót súrol a különleges telefon tulajdonosa.

A KDDI fejlesztésének korábbi változata a gyaloglás, illetve a kocogás intenzitása mellett meg tudta különböztetni, hogy a tulajdonos, vagy valaki más tartja kezében a telefont.

Az újabb készülék a fejlett szoftvernek köszönhetően képes az összetettebb mozgások felismerésére, például egy takarító derekára erősítve meg tudja mondani, hogy súrol, söpör, felmos, gyalogol, vagy éppen a szemetesvödröt üríti.

A telefont állítólag nem lehet becsapni, mert a szoftver a kifinomult, és rendkívül összetett mozgásminták elemzésével következteti ki az adott munkafolyamatokat - olvasható a BBC hírportálján.

Az eszköz gyakorlati használatáról megoszlanak a vélemények. Emberi jogokkal foglalkozó jogászok szerint a technológiai fejlesztéseknek nem az emberek utáni kémkedést, hanem a mindennapi élet jobbá tételét kellene szolgálniuk.