eur:
395.01
usd:
370.83
bux:
65196.47
2024. április 19. péntek Emma

A HIV-vírus elrejtőzhet a csontvelőben

A HIV-vírus elrejtőzhet a csontvelőben, így kikerülheti az őt "támadó" gyógyszereket, később pedig feléledve és szaporodva AIDS-betegséghez vezethet - közölték amerikai kutatók a Nature Medicine című szakfolyóirat vasárnap megjelent számában.

Kathleen Collins a Michigani Egyetem kutatója csoportjával megállapította, hogy a HIV-vírus képes megfertőzni a hosszú élettartamú csontvelői vérképző őssejteket.

Collins szerint a vírus szunnyadó állapotban van a csontvelői őssejtekben, majd amikor azok vérsejtekké fejlődnek, újra aktiválhatja magát, ezáltal újraélesztheti a fertőzést is. A vírus elpusztítja az új vérsejteket, majd további sejteket is megfertőz - magyarázta.

Mint a kutató elmondta, az utóbbi években gyógyszerekkel jelentősen csökkentették az AIDS-betegek halálozását, ám a pácienseknek életük végéig szedniük kell a szereket, különben a fertőzés visszatér. Ez annak jele, hogy bár a gyógyszerek legyőzik az aktív vírust, a szunnyadó állapotban lévő vírusok rejtve maradnak előlük, amelyek aztán a terápia leállítása után újra elszaporodnak.

Korábban is találtak már a kutatók ilyen búvóhelyeket. Az egyik a makrofágnak nevezett vérsejt volt, egy másik pedig a T-sejt nevű immunsejt. Ezekből azonban nem szabadult fel annyi HIV-vírus, amennyi a keringésbe került, ha leálltak a gyógyszerekkel, ezért további búvóhelyek után kutattak - fedte fel Collins.

Ha sikerülne megszüntetni a szervezeten belüli visszafertőződéseket, amelyek ezekből a forrásokból származnak, akkor a páciensek elhagyhatnák a gyógyszereiket, nem lenne rá szükség, hogy egész életükben szedjék azokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×