Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Stephen Hawking arra készül, hogy elhagyja Nagy-Britanniát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elhagyná a Cambridge-i Egyetemet az intézmény egyik legelismertebb fizikusa, hogy így tiltakozzon a brit kormány megszorítása ellen, amely nehéz helyzetbe hozza a kutatást.

A világ egyik legelismertebb tudósa majdnem 50 éve dolgozik a Londontól mintegy 80 kilométerre északkeletre lévő intézményben, most azonban nyilvánosságra hozta tervét, amely szerint lehetséges, hogy Kanadában folytatja a munkáját.

A kutató azt állítja: számára igen frusztráló, hogy a kormány csökkenti a támogatást, mert ez szerinte gátolja a fejlődést, a kutatómunkát.

Az idő rövid története című könyv szerzője, aki a legolvasottabb kutató, azt állítja: a nagy-britanniai kutatások egyre inkább az ipari tevékenységre fókuszálnak, és annak igényeit elégítik ki, és nem újabb ismeretek megszerzése, nem az újdonságok felfedezése a célja.

A 68 éves Hawking idén nyáron két hónapot fog eltölteni a kanadai Ontarióban, a Perimeter Institute-ban, de azt reméli, hogy az ottléte ennél hosszabb is lehet.

A tudós - aki szinte teljesen mozgásképtelen súlyos motoros neuronbetegsége miatt, melyet 21 éves korában diagnosztizáltak nála - egyik volt kollégáját, Neil Turok professzort követné Kanadába, aki 2008-ban távozott az intézetbe.

A tudós szóvivője azt közölte: az elméleti fizikus továbbra is igen kritikus a brit kormány politikájával szemben.